Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο προλαμβάνει την σοβαρή COVID-19 από την παραλλαγή Όμικρον

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακο
Όσο νωρίτερα από την έναρξη των συμπτωμάτων το λάμβαναν οι ασθενείς, τόσο πιο αποτελεσματικό ήταν.

Μία και μόνη έγχυση από ένα ερευνητικό, βιολογικό φάρμακο μπορεί να μειώνει κατά το ήμισυ την ανάγκη νοσηλείας στο νοσοκομείο με σοβαρή COVID-19, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Το φάρμακο λέγεται πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη-λάμδα (pegylated lambda interferon ή PEG-lamda). Οι ερευνητές το δοκίμασαν σε μελέτη με περισσότερους από 1.900 εθελοντές. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των παραλλαγών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον.

Η μελέτη διεξήχθη σε Βραζιλία και Καναδά. Στη διάρκειά της ξέσπασαν διάφορα κύματα της πανδημίας. «Η ιντερφερόνη-λάμδα ήταν αποτελεσματική εναντίον όλων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Jeffrey Glenn, καθηγητής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίς στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους:

  • 933 εθελοντές οι οποίοι έλαβαν την ιντερφερόνη-λάμδα
  • 1.018 εθελοντές που έλαβαν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο)

Όλοι τους είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό μεταξύ Ιουνίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Οι ερευνητές τούς έκαναν από μία έγχυση του σκευάσματος που τους αναλογούσε, μέσα σε 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Το 83% των συμμετεχόντων ήταν εμβολιασμένοι εναντίον της COVID-19.

Το κύριο ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί στη μελέτη ήταν αν με τη βοήθεια του φαρμάκου μπορούσαν να μειωθούν:

  • Οι νοσηλείες και
  • Οι διακομιδές στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων λόγω της COVID-19

Η μείωση αυτή αφορούσε τις 28 πρώτες ημέρες μετά την χορήγηση του εικονικού ή του ερευνητικού φαρμάκου.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, διακομιδή στα επείγοντα ή νοσηλεία χρειάσθηκαν:

  • 25 από τους ασθενείς που είχαν λάβει το ερευνητικό φάρμακο
  • 57 από τους ασθενείς που είχαν λάβει την ανενεργό ουσία

Η διαφορά αυτή είναι 51% και παρέμεινε εξίσου μεγάλη όταν οι ερευνητές εξέτασαν και πρόσθετες εκβάσεις, όπως:

  • Ο χρόνος έως την εισαγωγή στο νοσοκομείο
  • Ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19

Επιπλέον, όσο νωρίτερα μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων το λάμβαναν οι ασθενείς, τόσο καλύτερη ήταν η έκβασή τους.

Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το φάρμακο φάνηκε να ωφελεί σημαντικά και τους ανεμβολίαστους συμμετέχοντες. Όταν μάλιστα έκαναν την έγχυσή του μέσα στο πρώτο τριήμερο από την έναρξη της COVID, ο κίνδυνος να νοσηλευθούν μειώθηκε κατά 89%!

Ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης, δε, με την έγχυση κατά το πρώτο τριήμερο ο κίνδυνος νοσηλείας μειωνόταν κατά 58%.

Τα ευρήματα αυτά «είναι πολύ ελπιδοφόρα. Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες μπορούμε», σχολίασε ο Dr. William Schaffner, ιατρικός διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νόσων (NFID) των ΗΠΑ.

Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη-λάμδα είναι συνθετική μορφή της φυσικής ιντερφερόνης-λάμδα. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα όταν αισθάνονται ότι έχει εισβάλλει στο εσωτερικό τους ένας ιός.

Φωτογραφία: iStock