Κορωνοϊός: «Ναι» στα εμβόλια για όλες τις εγκύους. Νέες οδηγίες από το CDC

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αναφέρουν οι αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσαν απόψε τα κέντρα λοιμώξεων των ΗΠΑ. Τι λένε οι παιδίατροι και οι μαιευτήρες. Σε ποιες γυναίκες συνιστάται ο εμβολισμός.

Οι γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη ή ήδη είναι έγκυοι πρέπει να εμβολιαστούν εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνος σοβαρής Covid-19, αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί.

Σε αναθεωρημένες συστάσεις που εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τονίζουν ότι πρέπει επίσης να εμβολιαστούν οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Οι συστάσεις έρχονται μετά τη δημοσίευση νέων μελετών που έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κυήσεως. Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι εξίσου ασφαλή και για τις επόμενες.

Ειδικότερα, οι μελέτες έδειξαν ότι τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Ούτε αυξάνουν τις πιθανότητες άλλων αρνητικών εκβάσεων στην εγκυμοσύνη.

Αντιθέτως, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει βρεθεί ότι αυξάνει και τα δύο, προειδοποιούν τα CDC. Μεταξύ των αρνητικών εκβάσεων που μπορεί να έχει η Covid-19 στην έγκυο, συμπεριλαμβάνεται η απώλεια του εμβρύου.

Τα CDC υιοθετούσαν έως τώρα μια πιο ουδέτερη στάση απέναντι στα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Ανέφεραν απλώς ότι οι έγκυοι είναι «κατάλληλες υποψήφιες» για εμβολιασμό. Στις νέες οδηγίες όμως, τονίζουν πλέον ότι «τα εμβόλια συνιστώνται» στην εγκυμοσύνη. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην σημαντική αύξηση των επιστημονικών δεδομένων για τα εμβόλια, εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες

Τις νέες, ισχυροποιημένες οδηγίες των CDC ενστερνίζονται οι κορυφαίες επιστημονικές εταιρείες των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ACOG) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Σε κοινή δήλωσή τους οι εταιρείες αυτές ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι ασφαλή όταν χορηγούνται στην εγκυμοσύνη.

Προστατεύουν επίσης αποτελεσματική την υγεία μητέρας και μωρού. Επιπλέον, δεν έχουν καμία επίπτωση στη γονιμότητα, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζονται οι αντιεμβολιαστές.

«Τα CDC ενθαρρύνουν όλες τις εγκύους, τις γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυοι και όσες θηλάζουν τα μωρά τους να εμβολιαστούν εναντίον του κορωνοϊού. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», δήλωσε η διευθύντρια των CDC Dr. Rochelle Walensky. «Η λήψη τους ποτέ δεν ήταν πιο επιτακτική απ’ ό,τι τώρα, που εξαπλώνεται ραγδαία το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Βλέπουμε σοβαρές αρνητικές εκβάσεις στις ανεμβολίαστες γυναίκες με Covid-19 εξαιτίας του».

Από την πλευρά τους, οι επιστημονικές εταιρείες των ΗΠΑ σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι οι έγκυοι που εκδηλώνουν σοβαρή Covid-19 διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Με τα κρούσματα να αυξάνονται λόγω του στελέχους Δέλτα, ο καλύτερος τρόπος προστασίας στην εγκυμοσύνη είναι ο εμβολιασμός», τονίζουν.

Φωτογραφία: iStock