Κορωνοϊός: Να χαιρετάτε εξ αποστάσεως – Χειραψίες και φιλιά, τέλος!

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Δραστική αλλαγή (και) στις κοινωνικές συνήθειες (μπορεί να) φέρνει ο κορωνοϊός Covid-19. Επίσημες συστάσεις από τους υπουργούς Υγείας Γαλλίας και Ελβετίας. Τι λένε οι ειδικοί.

Το 1439, ο Ερρίκος Στ’ της Αγγλίας απαγόρευσε τα φιλιά σε δημόσιους χώρους για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανούκλας. Το ίδιο έγινε στη Νάπολη το 1562, για να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της ασθένειας στην Ευρώπη. Τώρα, καθώς ο κορονοϊός Covid-19 εξαπλώνεται στον πλανήτη, αξιωματούχοι της Υγείας συνιστούν να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική.

Μαζί τους συμφωνούν και αρκετοί ειδικοί, που εκτιμούν ότι ο περιορισμός της σωματικής επαφής μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε πριν από σχεδόν δύο μήνες και έχει ήδη μολύνει πάνω από 88.000 ανθρώπους. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σχεδόν 3.000.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, πρέπει εφεξής να το σκέφτονται δύο φορές πριν αγκαλιάσουν έναν φίλο που έχουν καιρό να δουν. Το ίδιο και όταν θέλουν να «κολλήσουν πέντε» με τον κολλητό τους. Γάλλοι, Ιταλοί και Έλληνες ίσως πρέπει να επανεξέτασουν τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα παραδοσιακά σταυρωτά φιλιά στα μάγουλα.

Οι δύο υπουργοί

«Εάν ο κορωνοϊός Covid-19 κυκλοφορεί σε μία κοινότητα, η κίνηση αυτή είναι σοφή», λέει στο Bloomberg ο Dr Michael Osterholm, καθηγητής στην έδρα Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Είναι ένα από τα λιγοστά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, για να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει».

Την άποψη αυτή απηχούν οι συστάσεις που έκαναν τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί Υγείας Γαλλίας και Ελβετίας.  Σε συνέντευξή του, ο Ελβετός υπουργός Alain Berset είπε ότι οι συμπατριώτες του πρέπει να πάψουν να φιλιούνται στα μάγουλα όταν συναντιούνται.

Ο χαιρετισμός αυτός συνήθως συμπεριλαμβάνει τρία φιλιά, εναλλάξ στα μάγουλα. «Γνωρίζουμε ότι η διατήρηση μιας απόστασης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Επομένως, η αποφυγή των φιλιών χαιρετισμού είναι ένα μέτρο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν», δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα Sonntags Zeitung.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος υπουργός Olivier Véran συνέστησε την Παρασκευή στους συμπολίτες του να επανεξετάσουν την συνήθεια του «faire la bise». Με άλλα λόγια, τους συνέστησε να αποφεύγουν τα φιλιά στον αέρα που δίνουν στα μάγουλα όταν χαιρετιούνται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ανάλογες συστάσεις έχουν ακουστεί και στη χώρα μας από ορισμένους γιατρούς, αν και όχι από τόσο επίσημα χείλη. Και μολονότι ξενίζουν αρχικά, δεν φαίνονται εντελώς παράλογες.

Ει μη τι άλλο, ο κορωνοϊός Covid-19 έχει ανιχνευθεί και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιδέα πως μολύνθηκαν. Και αυτό διότι δεν ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, ούτε ταξίδευσαν σε περιοχή ή χώρα με κρούσματα του ιού. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς μολύνθηκαν από συγγενείς τους ή τους μόλυναν οι ίδιοι. Και οι εκδηλώσεις αγάπης στις οικογένειες (πρέπει να) είναι ο κανόνας.

Ίσως λοιπόν η αποφυγή των στενών κοινωνικών επαφών είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για λίγο καιρό. Κατά κάποιον τρόπο το ενθαρρύνει εμμέσως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνιστά να αποφεύγουμε την «στενή επαφή» με ασθενείς και να διατηρούμε «απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο απ’ όποιον βήχει ή φταρνίζεται». Μόνο που πλέον έχει τεκμηριωθεί ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

Επιπλέον, ο κ. Bruce Aylward, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εξήρε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα «κοινωνικής απομάκρυνσης και αυτοπροστασίας» που ελήφθησαν στην Κίνα.

Ο κ. Aylward ηγήθηκε πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΠΟΥ που μετέβη στην Κίνα για να αξιολογήσει επιτόπου την κατάσταση. Μετά την επιστροφή του από την χώρα, δήλωσε πως εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι γλίτωσαν την μόλυνση από τον ιό Covid-19 χάρη στην «επιθετική προσέγγιση» που υιοθέτησαν οι Αρχές της Κίνας.

Η προσέγγιση αυτή συμπεριλαμβάνει εξεύρεση των κρουσμάτων, ιχνηλάτηση των επαφών τους, κοινωνική απομάκρυνση και περιορισμό των μετακινήσεων.

Δεν θα είναι και για πάντα…

Ανάλογες συστάσεις έκανε μέσω του βρετανικού Τύπου ο καθηγητής Ιολογίας Dr John Oxfοrd, παγκοσμίου φήμης ειδικός στη γρίπη από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει ο Independent, ο Dr Oxford είπε: «Ο νέος κορωνοϊός είναι ένας κοινωνικός ιός. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να προσέξει τις κοινωνικές πράξεις του, τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους. Πιστεύω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, πιο σημαντικό απ’ τη χρήση μιας χειρουργικής μάσκας».

Και συνέχισε: «Πρέπει να κάνουμε λιγότερες χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά, διότι ο κορωνοϊός φαίνεται να εξαπλώνεται και με την απλή αναπνοή και όχι μόνο αν κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα».

Κι αν αυτό είναι παρήγορο, «δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις συνήθειές μας για όλη μας τη ζωή», εξήγησε αργότερα. «Μόνο έως ότου περάσει η παρούσα κρίση»…