Κορωνοϊός: Μην τραβάτε καζανάκι με ανοικτό καπάκι – Τι κίνδυνος υπάρχει

  • Ρούλα Τσουλέα
καζανάκι
Κινέζοι επιστήμονες υπολόγισαν σε τι απόσταση διασπείρονται μικροσκοπικά σταγονίδια του μολυσμένου νερού όταν τραβά κανείς καζανάκι με ανοικτό καπάκι. Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει ανιχνευθεί και στα κόπρανα ασθενών.

Ακόμα έναν λόγο για να κλείνουμε πάντοτε το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξουμε το καζανάκι βρήκαν Κινέζοι επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι με ανοικτό το καπάκι, υπάρχει κίνδυνος να διασπαρεί ο κορονοϊός Covid-19, διότι η ανάδευση  του νερού δημιουργεί ένα «σύννεφο» από μολυσμένα σταγονίδια που διασκορπίζονται στον αέρα.

Το «σύννεφο» αυτό δεν περιορίζεται κοντά στη λεκάνη, όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, μπορεί εύκολα να φτάσει στο ύψος του κεφαλιού του μέσου ανθρώπου. Μπορεί επίσης να φτάσει σε απόσταση 1 μέτρου γύρω από την λεκάνη, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Yangzhou.

Τί σχέση έχουν όλ’ αυτά με το νέο κορωνοϊό; Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids, ο κορωνοϊός έχει ανιχνευθεί στα κόπρανα μολυσμένων ατόμων. Επομένως δεν αποκλείεται να μεταδίδεται και μέσω της χρήσης της τουαλέτας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ταχύτητα διασποράς των μολυσμένων σταγονιδίων θα είναι μεγαλύτερη όταν η τουαλέτα χρησιμοποιείται συχνά. «Αυτό, λ.χ., μπορεί να συμβαίνει το πρωί που ξυπνά όλη η οικογένεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ji-Xiang Wang. «Μπορεί επίσης να συμβεί στις δημόσιες τουαλέτες που εξυπηρετούν πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Ο στροβιλισμός του νερού

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες δημιούργησαν προσομοιώσεις της ροής του νερού και του αέρα στις τουαλέτες όταν τραβάει κανείς το καζανάκι. Στους υπολογισμούς τους συμπεριέλαβαν δύο ειδών τουαλέτες:

  • Με μία είσοδο έκπλυσης
  • Με δύο εισόδους έκπλυσης, που δημιουργούν στροβιλισμό του νερού

Οι προσομοιώσεις έδειξαν πως όταν το νερό εισέρχεται στη λεκάνη από ένα σημείο, κτυπά την απέναντι πλευρά της λεκάνης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται δίνη που στέλνει σταγονίδια σε ύψος σχεδόν 1 μέτρου προς τα πάνω.

Τα σταγονίδια αυτά αιωρούνται στον αέρα επί περισσότερο από 1 λεπτό. Επομένως μπορεί εύκολα να τα εισπνεύσει ένα άτομο. Μπορεί επίσης να καταλήξουν στις επιφάνειες γύρω από την τουαλέτα.

Η ανοδική ταχύτητα των σταγονιδίων είναι μεγαλύτερη στις λεκάνες με δύο εισόδους έκπλυσης, που δημιουργούν υδροστροβιλισμό. Έτσι, σχεδόν το 60% των σταγονιδίων που δημιουργούνται φθάνουν ψηλά πάνω από το κάθισμα της λεκάνης, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Αν και μια απλή λύση θα ήταν να τραβά κανείς καζανάκι αφού πρώτα κλείσει το καπάκι, πολλές τουαλέτες δεν διαθέτουν καπάκι», είπε ο Dr Wang. «Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προειδοποιούν να τραβάμε το καζανάκι μόνο με κλειστό καπάκι. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν το καπάκι είναι ανοικτό, διασκορπίζονται στις γύρω επιφάνειες κάθε είδους λοιμογόνα βακτήρια και ιοί. Στους ιούς αυτούς ίσως πρέπει να προστεθεί και ο νέος κορωνοϊός, λένε οι ερευνητές.