Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Τι συμβαίνει δύο μέρες πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Δέλτα
Οι ασθενείς COVID-19 με την παραλλαγή Δέλτα μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον κορονοϊό σχεδόν δύο ημέρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

Αυτό το γεγονός είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που εξηγεί εν μέρει την έξαρση κρουσμάτων COVID-19 με μετάλλαξη Δέλτα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η προσυμπτωματική μετάδοση ήταν χαρακτηριστικό και των προηγούμενων παραλλαγών του κορονοϊού, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ της λήψης θετικού τεστ COVID-19 και των συμπτωμάτων ήταν μόλις 0,8 ημέρες. Με την παραλλαγή Δέλτα, αυτή η χρονική απόσταση είναι 1,8 ημέρες.

Ως αποτέλεσμα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των λοιμώξεων με Δέλτα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προσυμπτωματικής φάσης, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα

«Το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, εν μέρει, επειδή τα μολυσμένα άτομα μεταφέρουν και αποβάλλουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις», δήλωσε ο δρ. Stefen Ammon, ιατρικός διευθυντής της Ομάδας Εργασίας COVID-19 στην υπηρεσία υγείας DispatchHealth.

“Αν και οι προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού ήταν εξίσου μεταδοτικές με το κοινό κρυολόγημα, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από την εποχική γρίπη, από την πολιομυελίτιδα, από την ευλογιά, από τον Εμπόλα και από την γρίπη των πτηνών και είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Λόγω αυτής της αυξημένης μεταδοτικότητας, η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.

Τι γίνεται με την μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια COVID-19

Και ενώ τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από την COVID-19, μελέτες δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα που προσβάλλονται από κορονοϊό (οι αποκαλούμενες “πρωτογενείς λοιμώξεις”), μπορεί να φέρουν ιικό φορτίο τόσο υψηλό, όσο εκείνο μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Αυτό διαφέρει από την προηγούμενη κατανόησή μας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19.

“Όταν τα εμβόλια COVID-19 έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα, απέδειξαν μια μεγάλη αποτελεσματικότητα στην προστασία από οποιαδήποτε μορφή COVID-19. Αυτό αφαιρούσε σε μεγάλο βαθμό τις εμβολιασμένες ασυμπτωματικές και προσυμπτωματικές εκθέσεις από την εξίσωση (σ.σ. της μετάδοσης)”, δήλωσε ο δρ. Ammon.

«Ωστόσο, η παραλλαγή Δέλτα έχει αναπτύξει την ικανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφεύγει εν μέρει την ασυλία που παρέχει ο εμβολιασμός. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πρωτογενείς λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα από την παραλλαγή Δέλτα απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκδόσεις του ιού«, πρόσθεσε.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν την κρίσιμη σημασία του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 τόσο για την προσωπική υγεία, όσο και για την περιορισμένη μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα.

“Το γεγονός ότι οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό δεν είναι κάτι καινούργιο. Γνωρίζουμε εδώ κι έναν χρόνο, ότι οι ασθενείς είναι μεταδοτικοί πριν καν εμφανίσουν συμπτώματα”, δήλωσε ο δρ. Jason Gallagher, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και κλινικός φαρμακοποιός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Temple στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

“Ωστόσο, μαθαίνουμε περισσότερα κάθε μέρα. Δύο μελέτες δείχνουν τώρα ότι το ιικό RNA μειώνεται ταχύτερα σε εμβολιασμένα άτομα παρά σε μη εμβολιασμένα άτομα, υποδηλώνοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές: https://www.nytimes.com, https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο για όλα τα στελέχη

Κορονοϊός: Τι κοινό έχει η σοβαρή COVID με το… δάγκωμα του κροταλία

Κορονοϊός: «Πως κόλλησα τη μετάλλαξη Δέλτα» – Τι λέει η 14χρονη που νόσησε στην κατασκήνωση

Κορονοϊός: Τι συμπτώματα έχουν τα παιδιά από την μετάλλαξη Δέλτα