Κορωνοϊός: Μεταδοτικοί οι ασθενείς για μέρες μετά την ανάρρωση – Νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που απαλλάσσονται από τα συμπτώματά τους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν εξαφανίζεται από τον οργανισμό μόλις αναρρώσει ένας ασθενής από αυτόν. Παραμένει και μεταδίδεται για χρονικό διάστημα αρκετών ημερών, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν προειδοποιούν πως αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που αναρρώνουν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ένας στους 4 φορείς του ιού δεν αρρωσταίνουν ποτέ, λένε τα CDC

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται πριν την έναρξη των συμπτωμάτων – Τι δείχνει νέα μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές από το Πεκίνο που παρουσίασαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2020. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες και νέοι (η μέση ηλικία τους ήταν τα 35,5 έτη).

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν ήπια λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό. Ένας ασθενής όμως χρειάσθηκε υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και διασωλήνωση.

Μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο οι ασθενείς μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι. Στη διάρκειά της έδιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα για να ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

«Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας ήταν ότι ο κορωνοϊός ήταν ανιχνεύσιμος στους μισούς από αυτούς έως και 8 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Lokesh Sharma, διδάσκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ.

Όπως εξήγησε, «παρότι είχαν πάψει να έχουν συμπτώματα, ο κορωνοϊός παρέμενε στον οργανισμό τους και μπορούσε να διασπαρεί». Επιπλέον, «οι ασθενείς είχαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη», πρόσθεσε. «Ενδέχεται εκείνοι με πιο σοβαρή λοίμωξη, να είναι μεταδοτικοί για περισσότερο καιρό».

Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά την ανάρρωση

«Η καραντίνα στο σπίτι πρέπει να είναι παρατεταμένη για τους ασθενείς που αναρρώνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Lixin Xie, από το Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου. «Ακόμα κι αν έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, πρέπει να παρατείνουν την αυτοαπομόνωσή τους για δυο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν θα μολύνει άλλα άτομα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει συμπτώματα 5 ημέρες μετά την εκτιμώμενη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων τους ήταν οκτώ ημέρες. Ωστόσο ήσαν μεταδοτικοί για άλλες μία έως οκτώ ημέρες.

Δύο ασθενείς είχαν διαβήτη και ένας φυματίωση. Οι συννοσηρότητες αυτές όμως δεν φάνηκε να επηρεάζουν την πορεία της λοίμωξής τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός: Ανατροπή για τις μάσκες – Προστατεύουν και το κοινό, λένε τώρα οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Πώς να προστατευθείτε στο σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός-Σούπερ μάρκετ: Τι να προσέχετε όταν παραλαμβάνετε τα ψώνια στο σπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν