Κορονοϊός: Λάθος να φτιάξετε μάσκα από αυτό το υλικό – Δεν σας προστατεύει επαρκώς έδειξε έρευνα!

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για τις μάσκες προσώπου και το αν και κατά πόσον συμβάλλουν στην προστασία μας από τον κορονοϊό, αλλά και στον περιορισμό της διασποράς του στην κοινότητα.

Και αυτό επειδή ο κορονοϊός εκτός από την άμεση επαφή-μόλυνση μεταδίδεται κυρίως με αερομεταφερόμενα σταγονίδια από κάποιον που έχει ήδη τη νόσο COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πολύ σημαντικός ο ύπνος – Τι προκαλείται στο ανοσοποιητικό

Κορονοϊός: Τι μπορεί να προκαλέσει στο αίμα η νόσος COVID-19 – Σοβαρές επιπλοκές έδειξε έρευνα Ελλήνων επιστημόνων

Τα καλύμματα προσώπου (είναι πιο σωστή ορολογία για τις αυτοσχέδιες υφασμάτινες “μάσκες”) σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά εξίσου σίγουρα δεν αποτελούν και πανάκεια προστασίας απέναντι στον κορονοϊό. Πόσο μάλλον αν τις φτιάξετε από λάθος ύφασμα.

Κορονοϊός: Καλύμματα προσώπου από βαμβακερά υφάσματα και χειρουργικές μάσκες είναι λιγότερο αποτελεσματικά

Οι βαμβακερές μάσκες και οι κλασικές χειρουργικές μάσκες δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα του ιού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του βήχα από ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με έρευνα από τον δρ. Seongman Bae της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ulsan College στην Σεούλ της Νότιας Κορέας και συνεργάτες του.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Επειδή η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει έλλειψη σε μάσκες τύπου N95 και σε χειρουργικές μάσκες, οι αυτοσχέδιες μάσκες προσώπου από υφάσματα έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες μέρες ως υποκατάστατο. Άλλωστε οι χειρουργικές μάσκες έχουν αποδειχθεί ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τον ιό της κοινής γρίπης, γράφουν οι ερευνητές. Ωστόσο, το μέγεθος και οι συγκεντρώσεις του SARS-CoV-2 σε αερολύματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του βήχα είναι άγνωστα και ακόμα διερευνώνται.

Πώς έγινε η έρευνα

Για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα των μασκών από βαμβακερό ύφασμα και των χειρουργικών μασκών, μια ομάδα ασθενών που είχαν ήδη μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 έβηξαν απευθείας σε ειδικά δισκία (δισκία τύπου petri) σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον. Το έκαναν με τρεις τρόπους:

  1. Χωρίς μάσκα
  2. Φορώντας χειρουργική μάσκα και
  3. Φορώντας υφασμάτινη μάσκα από βαμβάκι

Οι επιφάνειες μάσκας πλύθηκαν μετά για να εκτιμηθεί η ιική θετικότητα στην ίδια την μάσκα.

Ο μέσος όρος σε ιικό φορτίο από ρινοφαρυγγική βλέννα και από το σάλιο ήταν 5,66 log copies/mL και 4,00 log copies/mL αντίστοιχα. Αυτό δηλαδή ήταν το ιικό φορτίο στους ασθενείς σε δείγμα απευθείας από τον λαιμό και το στόμα τους.

Στην συνέχεια μετρήθηκε το ιικό φορτίο (μέσος όρος) για κάθε μία από τις άνωθεν περιπτώσεις. Οι μετρήσεις έδειξαν:

  1. Χωρίς μάσκα: 2,56 log copies/mL
  2. Φορώντας χειρουργική μάσκα: 2,42 log copies/mL
  3. Φορώντας βαμβακερή μάσκα: 1,85 log copies/mL

Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες της κάθε μάσκας βρέθηκαν θετικές για τον ιό SARS-CoV-2, ενώ οι περισσότερες εσωτερικές επιφάνειες ήταν αρνητικές.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η δοκιμή δεν περιείχε μάσκες N95 και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική μετάδοση της λοίμωξης και ότι δεν ήξεραν αν οι βαμβακερές ή οι χειρουργικές μάσκες μειώνουν την απόσταση που διανύουν τα σταγονίδια κατά τον βήχα.

«Περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη για να πούμε αν οι μάσκες προσώπου μειώνουν την μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικά άτομα, ή από άτομα με υποψία COVID-19 που δεν βήχουν», πρόσθεσαν.

Πηγή: https://www.medscape.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: ΕΤΣΙ εξελίσσονται τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Κορονοϊός: Οι καλύτερες τροφές για τους πνεύμονες εν μέσω της πανδημίας COVID-19

Κορωνοϊός: Αλλαγή πλεύσης για τις μάσκες στην Ευρώπη – Τι συνιστά το ECDC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν