Κορωνοϊός: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Δέλτα Plus. Τι πρέπει να ξέρουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες για τη νέα παραλλαγή που δημιούργησε το στέλεχος Δέλτα. Σε τι διαφέρει το στέλεχος Δέλτα Συν (Delta Plus) από το απλό στέλεχος Δέλτα. Πόσο πρέπει στ' αλήθεια να μας προβληματίζει. Τι λένε οι ειδικοί.

Θέμα έγινε την τελευταία εβδομάδα ένα νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός και το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση στη Βρετανία, όπου προκαλεί αρκετά κρούσματα. Το στέλεχος αυτό λέγεται Δέλτα Συν (Delta Plus) και έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά στη χώρα μας. Ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί γι’ αυτό.

Το στέλεχος Δέλτα Συν αποτελεί παραλλαγή του στελέχους Δέλτα. Το Δέλτα επικρατεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως (και στην Ελλάδα). Τα προηγούμενα στελέχη (π.χ. το Άλφα ή βρετανικό) έχουν σχεδόν εκλείψει.

Ωστόσο στη Βρετανία, το 6% των κρουσμάτων ανήκουν στην παραλλαγή Δέλτα Συν (ή ΑΥ.4.2 όπως είναι η επιστημονική ονομασία). Γι’ αυτό τον λόγο οι βρετανικές Αρχές την αναβάθμισαν σε «στέλεχος υπό παρακολούθηση». Αυτό σημαίνει ότι «πιστεύεται πως έχει ανησυχητικές επιδημιολογικές, ανοσολογικές ή παθογενετικές  ιδιότητες».

Η αναβάθμιση αυτή, όμως, δεν σημαίνει πως αποτελεί «στέλεχος ανησυχίας» (είναι η υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας). Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσουν να μας προστατεύουν από την Δέλτα Συν.

Σε κάθε περίπτωση όμως «το στέλεχος Δέλτα κυριαρχεί, αλλά εξελίσσεται», προειδοποίησε η Dr. Maria Van Kerkhove, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και πρόσθεσε πως «όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο κορωνοϊός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί».

Τι είναι το στέλεχος Δέλτα Συν

Οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς, δημιουργώντας αλλαγές που τους επιτρέπουν να διασπείρονται πιο αποτελεσματικά. Το νέο στέλεχος Δέλτα Συν, έχει δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, με την οποία προσκολλάται ο κορωνοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα. Μετά την προσκόλλησή του, είναι εύκολο να εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

Οι πρώτες έρευνες με το νέο στέλεχος έδειξαν ότι ενδεχομένως είναι 10-15% πιο μεταδοτικό απ’ ό,τι το αρχικό στέλεχος Δέλτα. Τα ευρήματα αυτά όμως είναι προκαταρκτικά. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αξιολογηθεί πλήρως ο δυνητικός κίνδυνος που συνιστά.

Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College London (UCL) είπε ότι πιθανώς είναι «οριακά πιο μεταδοτικό στέλεχος». «Πιθανώς θα είναι 10% πιο μεταδοτικό», εξήγησε. «Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεταδοτικότητα των στελεχών Άλφα και Δέλτα που έφτασαν το 50-60%. Επομένως μιλάμε για κάτι ήπιο που βρίσκεται υπό διερεύνηση».

«Το παρακολουθούμε»

Το νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι μία από τις 20 παραλλαγές του στελέχους Δέλτα που παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως εξήγησε η Dr. Van Kerkhove, «έχουμε διαρκώς το νου μας στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οπότε το παρακολουθούμε και αυτό».

Εκτός Βρετανίας, όμως, τα κρούσματα του στελέχους Δέλτα Συν είναι λιγοστά. Στις ΗΠΑ λ.χ. έχουν καταγραφεί κάποια, αλλά «είναι σποραδικά» και προς το παρόν δεν προκαλούν ανησυχία.

Εξίσου καθησυχαστικός ήταν και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε ότι «δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα (αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα) σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα».

Και πρόσθεσε πως «τα στοιχεία από τα εργαστήρια, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή».

Φωτογραφία: iStock