Κορωνοϊός: Καμπανάκι για «κρυφή» επιπλοκή σε νεαρούς αθλητές

  • Ρούλα Τσουλέα
αθλητές
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο συνιστούν προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους νεαρούς αθλητές που μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό. Ανησυχητικά ευρήματα από μαγνητικές τομογραφίες.

Απροσδόκητες συνέπειες ακόμα και στους νέους και γυμνασμένους ασθενείς μπορεί να έχει ο κορωνοϊός Covid-19. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ένας στους επτά νεαροί αθλητές παρουσιάζουν ενδείξεις βλάβης στην καρδιά, ακόμα κι αν είχαν ασυμπτωματική μορφή της λοίμωξης που προκαλεί.

Η μελέτη είναι μικρή. Πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε 26 φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στα κολλεγιακά πρωταθλήματα. Τα αθλήματα με τα οποία ασχολούνταν ήταν:

  • Ποδόσφαιρο
  • Ράγκμπι
  • Λακρός
  • Μπάσκετ
  • Στίβος

Όλοι τους είχαν εκδηλώσει ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη Covid-19. Όταν όμως οι γιατροί τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς, ανακάλυψαν ότι οι τέσσερις από αυτούς (το 15%) είχαν ενδείξεις φλεγμονής στον καρδιακό μυ (μυοκαρδίτιδα).

Και οι τέσσερις αθλητές με μυοκαρδίτιδα ήσαν αγόρια, ηλικίας 18-21 ετών. Οι δύο από αυτούς δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

«Σιωπηρές» επιπτώσεις

Το νέο εύρημα προστίθεται σε εκείνα που υποδηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός έχει «σιωπηρές» επιπτώσεις που μπορεί να υπονομεύσουν την υγεία. Ίσως λοιπόν ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει τους νέους με «κρυφές» βλάβες, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί σημαντική αιτία αιφνιδίου καρδιακού θανάτου στους νεαρούς αθλητές», προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής Dr Saurabh Rajpal, επίκουρος καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους. «Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει τους υψηλού κινδύνους νεαρούς ασθενείς. Μπορεί επίσης να καταστήσει ασφαλή την επάνοδο στον αθλητισμό μετά από τη λοίμωξη Covid-19».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η μυοκαρδίτιδα ως επιπλοκή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Προγενέστερες μελέτες είχαν ανάλογα ευρήματα σε μεσήλικες με τη νόσο. Ωστόσο ουδείς γνώριζε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους νέους με την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

Μακροχρόνια ανάρρωση

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Όπως γράφουν, οι ενδείξεις της μυοκαρδίτιδας που βρήκαν στις μαγνητικές τομογραφίες των νεαρών αθλητών «σχετίζονται με αρνητικές εκβάσεις». Τέτοιες εκβάσεις είναι «η δυσλειτουργία του μυοκαρδίου και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, οι αθλητές με πιθανή μυοκαρδίτιδα πρέπει να απέχουν από τον αθλητισμό για 3 μήνες, τόνισε ο Dr Rajpal. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να υποχωρήσει η μυοκαρδίτιδα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ο Dr Rajpal και οι συνεργάτες του διευκρινίζουν στο άρθρο τους ότι κανένας από τους νεαρούς της μελέτης δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας. Ωστόσο οκτώ άλλοι νέοι (το 31%) είχαν ενδείξεις προσβολής του καρδιακού μυός λόγω καρδιακού στρες. Το καρδιακό στρες είχαν πολύ συνηθισμένο στους αθλητές, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν περαιτέρω μελέτες σε αθλητές, για να καταγράψουν την συχνότητα της μυοκαρδίτιδας λόγω κορωνοϊού. Συνεχίζουν επίσης την παρακολούθηση των ασθενών τους για να δουν πόσο καιρό θα χρειασθούν για να αναρρώσουν.