Κορωνοϊός: Η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμα και τους ασθενείς με ήπια COVID

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην πορεία της COVID-19. Τι δείχνουν τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα. Τι λένε ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Έχει επίσης καταδειχθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών – ένα σύνδρομο που συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως long COVID.

Υπάρχουν επίσης επιστήμονες που διατυπώνουν ανησυχία για το εάν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό όμως δεν έχει αποδειχθεί καθολικά έως σήμερα, αναφέρουν ιατροί από την Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Η ήπια COVID δεν είναι ίδια σε όλους. Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα προέρχονται από μελέτη, η οποία έδειξε ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Όπως εξηγούν οι δρες Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ), η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Συμπεριέλαβε περισσότερους από 500 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί για κορωνοϊό αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Περίπου τα δύο τρίτα (2/3) των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι (είχαν Δείκτη Μάζα Σώματος 25 έως 30 kg/m2) ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 30 kg/m2).

Τα ποσοστά είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ και πολλών άλλων δυτικών χωρών.

Τα ευρήματα

Βρέθηκε ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτωματολογία σε σύγκριση με τα νορμοβαρή άτομα (67% έναντι 34%). Νορμοβαρή αποκαλούνται επιστημονικά όσοι έχουν φυσιολογικό βάρος σώματος.

Οι συμμετέχοντες με περιττά κιλά είχαν επίσης μεγαλύτερης διάρκειας αναπνευστικά συμπτώματα. Η μέση διάρκειά τους ήταν 7 ημέρες, έναντι 4 στα νορμοβαρή άτομα.

Είχαν επίσης περισσότερα συμπτώματα σε αριθμό, όπως συνδυασμό βήχα και δύσπνοιας. Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν τόσο ενήλικες όσο και εφήβους.

Οι πιθανές αιτίες

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν:

  • Χρόνια συστηματική φλεγμονή
  • Ανοσολογική δυσλειτουργία
  • Ποικίλες συννοσηρότητες

Όλ’ αυτά μπορεί να επηρεάζουν την κλινική εικόνα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, εξηγώντας τα αποτελέσματα της νέας μελέτης.

«Τα στοιχεία που έχουμε συνολικά ως τώρα μας ωθούν ως επιστήμονες να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος», τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η πανδημία COVID-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και μια άλλη πιο χρόνια πανδημία, αυτή της παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα των σύγχρονων κρατών και κοινωνιών».

Φωτογραφία: iStock