Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τις προβλέψεις για την «ανοσία της αγέλης». Πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Δυσθεώρητη αρχίζει να μοιάζει η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης». Νέες, αυξημένες εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ για το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί για να προστατευθούν όλοι.   

Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προστατεύουν αποτελεσματικά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ωστόσο το στέλεχος Δέλτα είναι τόσο μεταδοτικό, ώστε πρέπει πια να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων για να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης».

«Τα νέα κρούσματα είναι λιγότερο αυξημένα στις περιοχές με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Dr. Ricardo Franco, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης της Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων της Αμερικής (IDSA).

Πιο αναλυτικά, τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού είναι:

  • 40 έως 50 ανά 100.000 κατοίκους  στις περιοχές με ποσοστά εμβολιασθέντων κάτω από 30%
  • Περίπου 15 ανά 100.000 κατοίκους στις κομητείες, όπου περισσότερο από το 60% των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι

«Οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι ήδη ωφελούνται από τους εμβολιασμένους», τόνισε ο ειδικός. «Δυστυχώς, όμως, το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός έχει ανησυχητική μεταδοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι αναθεωρούνται προς τα πάνω οι εκτιμήσεις μας για την ανοσία της αγέλης. Δηλαδή το πότε θα φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν αρκετοί εμβολιασμένοι, ώστε να προστατεύονται από τη λοίμωξη και όλοι οι ανεμβολίαστοι».

Στο 80-90%

Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο αρχικός κορωνοϊός, οι ειδικοί είχαν υπολογίσει ότι αυτό το τείχος ανοσίας θα επιτυγχανόταν με εμβολιασμό του 60-70% των ανθρώπων. Εκείνη την εποχή υπολογιζόταν ότι κάθε άνθρωπος που μόλυνε ο κορωνοϊός, τον μετέδιδε σε άλλα δύο ή τρία άτομα.

Ωστόσο το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται σε τουλάχιστον άλλα έξι άτομα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία. «Είναι δύο φορές πιο μεταδοτικό απ’ ό,τι ο αρχικός κορωνοϊός. Γι’ αυτό και ωθεί πολύ υψηλότερα τα όρια του τείχους ανοσίας», τόνισε ο Dr. Franco.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; «Μπορεί κάλλιστα να πρέπει να εμβολιαστεί το 80%, ίσως και το 90% του πληθυσμού», εξήγησε.

Το ποσοστό αυτό προσεγγίζει σημαντικά εκείνο της ιλαράς, συνέχισε. Όντως, για να προστατευτούν όλα τα παιδιά από αυτή την ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο, η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να φτάνει το 95%.

«Το τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή μόνο το ιδεώδες δεν είναι. Όσο όμως αυξάνονται  οι εμβολιασμοί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο πιο αποτελεσματικό θα γίνεται», εκτίμησε ο Dr. Franco.

Πόσο προστατεύονται οι εμβολιασμένοι

Τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν εγγυώνται 100% προστασία στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους. Μπορούν και αυτοί να μολυνθούν, ειδικά από το στέλεχος Δέλτα.

Έχουν όμως ελάχιστες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να πεθάνουν εξαιτίας του. Στην πραγματικότητα, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν:

  • 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος Δέλτα
  • 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από Covid-19

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή πάνω από το 95% των νοσηλειών αφορούν ανεμβολίαστους ανθρώπους, επισήμανε ο Dr. Franco.

«Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν είναι ότι όσο μεταδίδεται ο κορωνοϊός, τόσο θα μεταλλάσσεται», πρόσθεσε ο καθηγητής Dr. Ezekiel Emanuel, διευθυντής στο Healthcare Transformation Institute του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Και συνέχισε: «Δεν ξέρουμε που θα αναπτυχθεί το επόμενο στέλεχος. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο κορωνοϊός εξελίσσεται συνεχώς, διότι αυτό κάνει η φύση. Εμείς πρέπει να προστατευθούμε και από τα μελλοντικά στελέχη, και μόνο με τον εμβολιασμό μπορούμε να το επιτύχουμε».

Φωτογραφία: iStock