Κορωνοϊός: Η άσκηση μας προστατεύει από την COVID, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πόση χρειαζόμαστε

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει η ανάλυση στοιχείων από περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια άτομα. Πόσο μειώνει η άσκηση τον κίνδυνο νόσησης και τις αρνητικές εκβάσεις της COVID-19. Πόση γυμναστική χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, βάλτε την  άσκηση στη ζωή σας. Μια νέα, μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να κολλήσουν κορωνοϊό αλλά και να αρρωστήσουν βαριά εξαιτίας του.

Η προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική, ούτε πολύωρη. Την μεγαλύτερη προστασία παρέχουν 150 λεπτά ήπιας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Ή, με άλλα λόγια, 20 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα την ημέρα.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση στοιχείων από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, πολλούς εκ των οποίων νόσησε ο κορωνοϊός. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους και το συνέκριναν με τον κίνδυνο νοσήσεως από COVID-19 και την έκβασή της. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η συστηματική γυμναστική σχετίζεται με:

  • Μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου
  • Μειωμένη βαρύτητα της νόσου
  • Λιγότερες νοσηλείες
  • Μειωμένη θνησιμότητα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (British Journal of Sports Medicine).

Η μελέτη

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Βαλένθια και της Ναβάρρα στην Ισπανία. Οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 16 προγενέστερων μελετών, με συνολικά 1,853 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Το 54% από αυτούς ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 53 χρόνια.

Οι μελέτες ήταν διεθνείς ή είχαν διεξαχθεί σε μεμονωμένες χώρες (π.χ. Βρετανία, Καναδά, Ισπανία, Σουηδία, Βραζιλία κ.λπ.).

Από τους εθελοντές, οι 134.639 εκδήλωσαν τελικά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι σχεδόν 21.000 από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία εξαιτίας της. Οι περίπου 7.000 ήταν σε σοβαρή κατάσταση (μπήκαν στην εντατική ή/και διασωληνώθηκαν). Συνολικά ο κορωνοϊός κόστισε τη ζωή 2.878 εξ αυτών.

Όπως έδειξαν τα δεδομένα, οι εθελοντές που γυμνάζονταν τακτικά είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να τους νοσήσει ο κορωνοϊός. Είχαν επίσης 34% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά και 36% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, είχαν κατά 43% μικρότερη θνησιμότητα από COVID-19, σε σύγκριση με τους αγύμναστους συνομηλίκους τους.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Οι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι η συστηματική γυμναστική προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όταν δεν είναι ακραία. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και βαριάς νόσου, επειδή τονώνει το ανοσοποιητικό.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της κατά των λοιμώξεων που οφείλονται σε αναπνευστικούς ιούς.

«Η συστηματική άσκηση ως φαίνεται σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες για αρνητικές εκβάσεις της COVID-19», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά έχουν μειωμένες πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, νοσηλείας, βαριάς νόσου και θανάτου από αυτήν, σε σύγκριση με τα σωματικώς αδρανή άτομα».