Κορωνοϊός: Γονίδια, ομάδα αίματος επηρεάζουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις και η ομάδα αίματος μπορεί να αποτελούν προγνωστικό δείκτη της σοβαρής νόσου Covid-19, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Νέα ευρήματα που συσχετίζουν την ομάδα αίματος με τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 ανακάλυψαν Ευρωπαίοι επιστήμονες. Η μελέτη τους έδειξε ακόμα ότι στο όλο θέμα εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν την ευπάθεια στη νόσο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, διεξήγαγαν τη μελέτη για να κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος μόνο για μερικούς ασθενείς.

Τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν ότι ένας εμπλεκόμενος παράγοντας είναι η ομάδα αίματος. Η νέα μελέτη, όπως και παλαιότερες, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου.

Αντιθέτως, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο μοιάζουν να είναι έως ένα βαθμό προστατευμένοι από τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, η νέα μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος αναπτύξεως σοβαρής μορφής της  λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός ήταν:

  • 45% υψηλότερος στα άτομα με ομάδα αίματος Α
  • 35% χαμηλότερος στα άτομα με ομάδα αίματος Ο

Η νέα μελέτη διεξήχθη στην Ιταλία και στη Γαλλία, δύο ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.

Γονιδιακές εστίες

Στη μελέτη εντάχθηκαν 1.980 πάσχοντες από βαριά νόσο Covid-19 και 2.381 εθελοντές που δεν έπασχαν από αυτήν. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονταν με αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Στο πλαίσιό της, οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα των συμμετεχόντων. Όπως διαπίστωσαν, στους ασθενείς ήσαν συχνότερες δύο συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

«Εντοπίσαμε μία εστία ευαισθησίας σε ένα σύμπλεγμα γονιδίων στο χρωμόσωμα 3p21.31», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Andre Franke, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, στη Γερμανία. «Η εστία αυτή είχε ισχυρή συσχέτιση με τη σοβαρή νόσο Covid-19, τόσο στους Γάλλους όσο και στους Ιταλούς ασθενείς. Εντοπίσαμε επίσης μετάλλαξη στο χρωμόσωμα 9q34.2 που συμπίπτει με το γονιδιακό σύμπλεγμα των ομάδων αίματος ΑΒΟ».

Η εστία ευαισθησίας στο χρωμόσωμα 3p21.31 εμπλέκεται με τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις, αναφέρει το CNN. Εμπλέκεται επίσης με την πρωτεΐνη ACE2, την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Προγνωστική αξία

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την αξιολόγηση της ευπάθειας στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, εκτίμησε ο Dr Francis Collins, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH).

«Η ελπίδα είναι ότι αυτά και άλλα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την βιολογία της νόσου Covid-19», είπε. «Μπορεί επίσης να αποτελέσουν τη βάση για ένα γενετικό τεστ το οποίο, σε συνδυασμό με την ομάδα αίματος, θα εντοπίζει τα άτομα που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν πιο βαριά εάν τα μολύνει ο νέος κορωνοϊός».