Κορωνοϊός: Γιατί δεν πρέπει να μιλάμε στο μετρό. Τι ισχύει για τη μετάδοση του ιού

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Ο ρόλος της απόστασης και της ομιλίας στην εξάπλωση του επικίνδυνου ιού. Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), τι συνέστησαν ειδικοί από τη Γαλλία.

Αίσθηση προκάλεσε χθες η σύσταση από τη γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής να σταματήσουν οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς να μιλούν μεταξύ τους ή στο κινητό, για να παρεμποδιστεί ο κορωνοϊός Covid-19 να μεταδοθεί από τον έναν στον άλλο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ακαδημία αναφέρει πως η προφύλαξη αυτή είναι απαραίτητη, διότι συχνά δεν τηρείται η απόσταση του 1 μέτρου στο μετρό και στα λεωφορεία. Εφ’ όσον λοιπόν οι επιβάτες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, το απλούστερο που έχουν να κάνουν είναι να παραμένουν σιωπηροί.

Η σύσταση αυτή ακούγεται λογική, αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμα στην πράξη. Δείχνει επίσης να συμφωνεί με όσα ισχύουν για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ιστοσελίδα του, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων κυρίως όταν βρίσκονται κοντά ο ένας με τον άλλο. Σε τέτοια περίπτωση, ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από ένα μολυσμένο άτομο μέσω της μύτης ή του στόματος, με τα σταγονίδια που εκπέμπει όταν:

  • Βήχει
  • Φταρνίζεται
  • Μιλάει
  • Τραγουδάει
  • Αναπνέει βαριά

Ο ρόλος της απόστασης

Τα σταγονίδια αυτά έχουν διάφορα μεγέθη, άλλα εκ των οποίων είναι μεγάλα, αναπνευστικά σταγονίδια και άλλα μικρά (αερόλυμα). Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τον πάσχοντα μπορεί να μολυνθούν όταν ο κορωνοϊός εισέλθει στη μύτη, το στόμα ή τα μάτιά τους. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν βρίσκονται σε άμεση ή στενή επαφή μαζί του. «Στενή επαφή» σημαίνει να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως ο κύριος τρόπος διασποράς είναι τα αναπνευστικά σταγονίδια από ανθρώπους που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Η μετάδοση είναι πιθανή ακόμα κι αν φοράνε μάσκα. Γι’ αυτό ο Π.Ο.Υ. συνιστά να φοράμε μάσκα ΚΑΙ να τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου ο ένας από τον άλλο.

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς (με το αερόλυμα) κυρίως σε εσωτερικούς, ανεπαρκώς αεριζόμενους και γεμάτους κόσμο χώρους. Στους χώρους αυτούς το μολυσμένο άτομο πρέπει να περνά πολλή ώρα με άλλα άτομα. Τέτοιου είδους μετάδοση μπορεί να συμβεί, π.χ., σε εστιατόρια, πρόβες χορωδιών, γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα, γραφεία, χώρους λατρείας. Προφανώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά όταν οι διαδρομές είναι μεγάλες.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τη μάσκα

Στην ανακοίνωσή της, η γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής υπενθυμίζει ακόμα πως πρέπει να αλλάζουμε την προστατευτική μάσκα:

  • Κάθε 4 ώρες
  • Συντομότερα, εάν υγρανθεί

Υπενθυμίζει επίσης πως πρέπει να φοράμε συνεχώς τη μάσκα στους δημόσιους χώρους. Αυτό ισχύει ακόμα κι όταν η απόσταση μεταξύ όσων κυκλοφορούν είναι πολλά μέτρα.