Κορωνοϊός: Γιατί δεν είναι γρίπη – Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο νέος κορωνοϊός έχει ουσιώδεις διαφορές από την γρίπη. Μία από αυτές είναι ότι προκαλεί πιο σοβαρή πνευμονία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι γνώσεις των επιστημόνων για το νέο κορωνοϊό αυξάνονται διαρκώς και πλέον γνωρίζουν ότι «δεν είναι SARS, ούτε MERS αλλά ούτε και γρίπη». Ο κορονοϊός Covid-19 είναι «ένας μοναδικός ιός με μοναδικά χαρακτηριστικά».

Τις επισημάνεις αυτές έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξηγώντας ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στη γρίπη και στον κορωνοϊό Covid-19.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

«Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος φοβάται και νιώθει αβεβαιότητα. Ο φόβος είναι μία φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση σε οποιαδήποτε απειλή. Ιδίως όταν πρόκειται για μία απειλή την οποία ο άνθρωπος δεν κατανοεί πλήρως», είπε. «Καθώς όμως συλλέγουμε περισσότερα στοιχεία, κατανοούμε ολοένα καλύτερα τον ιό και τη νόσο που προκαλεί».

Όπως εξήγησε ο κ. Ghebreyesus, τόσο ο κορωνοϊός Covid-19 όσο και η γρίπη προκαλεί αναπνευστική νόσο. Μεταδίδονται επίσης με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με σταγονίδια υγρού από τη μύτη και το στόμα των ασθενών. Εν τούτοις, οι ιοί που προκαλούν γρίπη και ο νέος κορωνοϊός έχουν ουσιώδεις διαφορές.

Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν μεταδίδεται τόσο αποτελεσματικά.

Η πρώτη διαφορά είναι ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν φαίνεται να μεταδίδεται τόσο αποτελεσματικά όσο η γρίπη. Με τη γρίπη, οι φορείς του υπαίτιου ιού που δεν έχουν αρρωστήσει ακόμα, συμβάλλουν σημαντικά στη διασπορά του. Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο με τον κορωνοϊό.

Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μόνο το 1% των αναφερόμενων κρουσμάτων δεν έχουν συμπτώματα. Από αυτούς, η πλειονότητα εκδηλώνει τελικά συμπτώματα μέσα σε 2 ημέρες.

Επιπλέον, η αναζήτηση κρουσμάτων με τα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης για γρίπη απεδείχθη αναποτελεσματική. Χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη βρήκαν ελάχιστα κρούσματα στο γενικό πληθυσμό. Μερικές, δε, δεν βρήκαν κανένα, είπε ο κ. Ghebreyesus.

Ο κορωνοϊός προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

Κανείς στον πλανήτη δεν έχει ανοσία στον κορωνοϊό Covid-19, αφού είναι ένας νέος ιός. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε μόλυνση από αυτόν και κάποιοι θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο.

Παγκοσμίως, το περίπου 3,4% των κρουσμάτων του ιού έχουν πεθάνει. Η εποχική γρίπη, όμως, έχει ποσοστό θνησιμότητας πολύ χαμηλότερο από 1%.

Δεν υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό.

Αντιθέτως, υπάρχουν για την εποχική γρίπη. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες να βρεθούν κάποια φάρμακα για τον κορωνοϊό. Επιπλέον, περισσότερα από 20 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Ο κορωνοϊός μπορεί να αναχαιτιστεί.

Στην περίπτωση της γρίπης ούτε προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς γίνεται, ούτε ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αντιθέτως, ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αναχαιτιστεί και να ιχνηλατηθεί. Και αυτά μπορούν να σώσουν ζωές, τόνισε ο κ. Ghebreyesus.

Συνοπτικά, «ο κορωνοϊός φαίνεται να μεταδίδεται λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι η γρίπη, δεν μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν αρρωσταίνουν, προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από τη γρίπη, δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτόν, αλλά μπορεί να ανακοπεί», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Επομένως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακριβώς όπως η γρίπη. Έχει όμως αρκετές ομοιότητες με αυτήν ώστε να μην πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν».