Κορωνοϊός: Γιατί δεν έχει νόημα ο έλεγχος των αντισωμάτων μετά τα εμβόλια

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony Fauci. Ο ρόλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Τι δεν μπορούν να μετρήσουν τα τεστ αντισωμάτων. Τι λένε ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Αν έχετε ολοκληρώσει τον εμβολισμό σας κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ίσως αναρωτιέστε πως θα μάθετε αν ο οργανισμός σας παρήγαγε αρκετά αντισώματα. Μήπως πρέπει να κάνετε έλεγχο αντισωμάτων;

Η απάντηση είναι αρνητική, κατά τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ, Dr. Anthony Fauci.  Όπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), την απάντηση αυτή έδωσε ο Dr. Fauci σε πρόσφατη συνέντευξή  του.

Ο Dr. Fauci είναι διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) και ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ. Όπως είπε, ο ίδιος είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένος εδώ και περισσότερο από πέντε μήνες. Έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου Moderna στις 22 Δεκεμβρίου 2020.

Πιστεύει όμως πως η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια θα φθίνει με το χρόνο. Γι’ αυτό θα χρειαστεί τελικά αναμνηστική δόση. «Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι ο αρχικός εμβολιασμός για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα του προσφέρει απεριόριστη προστασία», τόνισε.

Ωστόσο δεν θα βασιζόταν σε ένα τεστ αντισωμάτων για να μάθει αν χρειάζεται αναμνηστική δόση. Και αυτό διότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα εξ ορισμού φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Μένουν όμως άλλα είδη ανοσίας, τα οποία δεν μετρούν τα τεστ αντισωμάτων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δοκιμασίες αντισωμάτων δεν αποτελούν αξιόπιστη μέθοδο προσδιορισμού της προστασίας από την COVID-19. Επιπλέον, οι εξετάσεις είναι πολύ ετερογενείς και δεν προσδιορίζουν όλες τα ίδια αντισώματα.

Μάλιστα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να βασίζονται στα τεστ αντισωμάτων για τον προσδιορισμό της ανοσίας έναντι του κορωνοϊού. Και αυτό διότι τα τεστ έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν προγενέστερες φυσικές λοιμώξεις και όχι την ανοσία.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Ο Dr. Fauci είπε πως αντί να κάνει τεστ αντισωμάτων, θα περιμένει δύο σημαντικά επιδημιολογικά δεδομένα:

  1. Τυχόν αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μεταξύ των εθελοντών που συμμετείχαν στις προεγκριτικές κλινικές μελέτες γι’ αυτά. Οι μελέτες διεξήχθησαν το 2020.
  2. Εργαστηριακά δεδομένα που θα υποδεικνύουν πως φθίνει η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και την ανάδυση νέων μεταλλάξεων, τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.