Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό παραμένει στο σώμα των ασθενών. Τι λένε ειδικοί του ΕΚΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Σε ποιους ασθενείς μπορεί να φτάσει τις σχεδόν 40 ημέρες παραμονής στο σώμα! Γιατροί του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες στο σώμα των ανθρώπων που μολύνει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το ακριβές χρονικό διάστημα παρουσιάζει διακύμανση από ασθενή σε ασθενή, αφού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Τέτοιοι παράγοντες είναι η βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19, η ηλικία και η υποκείμενη κατάσταση της υγείας. Ρόλο παίζει ακόμα η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι ασθενείς, αλλά και η προέλευση των δειγμάτων που εξετάζονται.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη στην οποία εξετάστηκαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 35 προγενέστερες. Στις μελέτες εκείνες είχαν ενταχθεί συνολικώς 3.385 πάσχοντες από Covid-19. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers In Public Health.

Όπως εξηγούν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), ο χρόνος αποβολής του κορωνοϊού από τον οργανισμό είναι σημαντικός, διότι καθορίζει το δυναμικό και τη διάρκεια της μετάδοσης.

Σύμφωνα με τη νέα, συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση), κατά μέσον όρο χρειάζονται 16,8 ημέρες (από 14,8 έως 19,4) για να αποβληθεί ο κορωνοϊός από τον οργανισμό ενός ασθενούς. Ωστόσο η διάρκεια παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση αναλόγως με τον εκάστοτε παράγοντα.

Με ή χωρίς συμπτώματα της Covid-19

Οι ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα της Covid-19 χρειάζονται πολύ περισσότερο καιρό για να απαλλαγούν από τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, ο χρόνος αποβολής είναι:

  • 19,7 ημέρες κατά μέσον όρο στους συμπτωματικούς ασθενείς. Πιο αναλυτικά, κυμαίνεται από 17,2 έως 22,7 ημέρες
  • 10,9 ημέρες κατά μέσον όρο στους ασυμπτωματικούς. Κυμαίνεται από 8,3 έως 14,3 ημέρες

Ανά ηλικία

Ο κορωνοϊός χρειάζεται πολύ περισσότερες ημέρες για να αποβληθεί από τον οργανισμό των ενηλίκων. Ειδικότερα ο χρόνος αποβολής είναι:

  • 23,2 ημέρες κατά μέσον όρο στους ενήλικες. Κυμαίνεται από 19 έως 28,4 ημέρες
  • 9,9 ημέρες κατά μέσον όρο στα παιδιά. Κυμαίνεται από 8,1 έως 12,2 ημέρες.

Τα υποκείμενα νοσήματα

Ο μέσος χρόνος αποβολής είναι πολύ μεγαλύτερος και στους ασθενείς με υποκείμενα χρόνια νοσήματα. Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο χρόνος αποβολής ήταν:

  • 24,2 ημέρες κατά μέσον όρο στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Κυμαινόταν από  19,2 έως 30,2 ημέρες
  • 11,5 ημέρες κατά μέσον όρο στους ασθενείς με Covid-19 και καλή κατά τα άλλα υγεία. Κυμαινόταν από 5,3 έως 25 ημέρες

Λήψη κορτιζόνης

Ο κορωνοϊός χρειαζόταν πολύ περισσότερο καιρό για να αποβληθεί από τον οργανισμό και όταν οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος αποβολής ήταν:

  • 28,3 ημέρες κατά μέσον όρο για όσους έλαβαν κορτικοστεροειδή. Κυμαινόταν από  25,6 έως 31,2 ημέρες
  • 16,2 ημέρες κατά μέσον όρο για όσους δεν έλαβαν κορτικοστεροειδή. Κυμαινόταν από 11,5 έως 22,5 ημέρες

Δείγματα

Ο κορωνοϊός χρειαζόταν επίσης πολύ περισσότερο καιρό για να αποβληθεί από τα κόπρανα των ασθενών, σε σύγκριση με το αναπνευστικό τους. Πιο αναλυτικά, ο χρόνος αποβολής ήταν:

  • 30,3 ημέρες κατά μέσον όρο από τα δείγματα κοπράνων. Κυμαινόταν από 23,1 έως 39,2 ημέρες
  • 17,5 ημέρες κατά μέσον όρο από το αναπνευστικό. Κυμαινόταν από 14,9 έως 20,6 ημέρες

«Συμπερασματικά, παρατεταμένος χρόνος αποβολής του ιού παρατηρήθηκε σε συμπτωματικές λοιμώξεις, ενήλικες ασθενείς, ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και στα δείγματα κοπράνων», καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Φωτογραφία: iStock