Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό μετά την COVID βγαίνουν θετικά τα τεστ;

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τα τεστ που ανιχνεύουν τον κορωνοϊό μπορεί να βγαίνουν θετικά για αρκετό καιρό μετά το τέλος της οξείας φάσης της λοίμωξης. Πόσο είναι αυτό το χρονικό διάστημα. Τι υποδηλώνει για τη μεταδοτικότητα το επίμονα θετικό τεστ. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις.

Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι ένας ασθενής ήταν θετικός επί 505 ημέρες στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο ασθενής ήταν ανοσοκατεσταλμένος και ο οργανισμός του δεν κατόρθωσε να απαλλαγεί από τον επικίνδυνο ιό.

Η περίπτωση αυτή είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αν και τα τεστ που ανιχνεύουν τον κορωνοϊό μπορεί να βγαίνουν θετικά για αρκετό καιρό μετά το τέλος της οξείας φάσης.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Ασθενής έβγαινε θετικός στην COVID-19 επί 505 ημέρες

Όπως εξηγεί ο Dr. Matt Binnicker, καθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής και διευθυντής του Τομέος Κλινικής Ιολογίας στην Mayo Clinic, οι περισσότεροι ασθενείς βγαίνουν θετικοί στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός για περίπου 10 ημέρες.

Αυτό ισχύει κυρίως όταν κάνουν self test ή rapid test. Όταν κάνουν μοριακό έλεγχο με PCR, κάποιοι βγαίνουν θετικοί για πολύ περισσότερο καιρό.

Η διαφορά ανάμεσα στα είδη των τεστ έγκειται στο τι αναζητά το καθένα, λέει ο Dr. David Dowdy, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

Τα rapid τεστ και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αναζητούν πρωτεΐνες του κορωνοϊού που λέγονται αντιγόνα. Αυτά τα τεστ δύσκολα βγαίνουν θετικά μετά τις πρώτες μέρες της οξείας λοίμωξης.

Αντιθέτως, «το PCR είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει το RNA, δηλαδή το γενετικό υλικό του κορωνοϊού», εξηγεί. «Ακόμα και όταν ο κορωνοϊός έχει πια αποβληθεί από τον οργανισμό, θραύσματα από το RNA του μπορεί να παραμένουν στο σώμα. Το PCR είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και τα εντοπίζει, με αποτέλεσμα να βγαίνει θετικό το αποτέλεσμά του για δύο μήνες ή και περισσότερο ακόμα».

Αυτό δεν συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, αλλά δεν είναι απίθανο, προσθέτει.

Τι σημαίνει το επίμονα θετικό τεστ

Τι σημαίνει, όμως, το επίμονα θετικό αποτέλεσμα στα τεστ;  Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν θετικό PCR τεστ μετά την ανάρρωσή τους, δεν πρέπει να ανησυχούν.

Το θετικό τεστ δεν σημαίνει ότι είναι μεταδοτικοί και θα μολύνουν τους άλλους, τονίζουν. Σημαίνει απλώς ότι φέρουν κάποια θραύσματα του ιού. Και πάλι, όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις όταν το θετικό τεστ αφορά ασθενείς που:

  • Είναι ανοσοκατεσταλμένοι
  • Αρρώστησαν βαριά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός

«Οι ασθενείς με σοβαρή εξασθένηση του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι για περισσότερο καιρό μεταδοτικοί. Αυτό ισχύει κυρίως αν εξακολουθήσουν να έχουν συμπτώματα», τονίζει ο Dr. Binnicker.

«Αυτό οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημά τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό. Και γι’ αυτό θα βγαίνουν θετικοί στα τεστ για περισσότερο καιρό απ’ όσο είναι το σύνηθες», συνηγορεί ο Dr. Dowdy.

Πότε είστε μεταδοτικοί

Σε κάθε περίπτωση, αν ένας ασθενής βγαίνει αρνητικός στα rapid test και θετικός στο PCR, πιθανώς δεν είναι μεταδοτικός. Έχει απλώς υπολειπόμενο RNA του κορωνοϊού στον οργανισμό του, αναφέρει η παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια GAVI.

Αν, όμως, βγαίνει θετικό τόσο το rapid τεστ όσο και το PCR, ο κορωνοϊός πιθανότατα είναι ακόμα ζωντανός και αναπαράγεται. Γι’ αυτό και παράγει το αντιγόνο που «πιάνει» το rapid τεστ. Σε τέτοια περίπτωση ο πάσχων είναι ακόμα μεταδοτικός, σύμφωνα με την GAVI.

Φωτογραφία: iStock