Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό μετά την λοίμωξη μπορεί να έχετε ανοσία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός όταν εκδηλώσει Covid-19. Πότε αρχίζει η ανάπτυξη των αντισωμάτων και πότε αρχίζει η μείωσή τους. Για πόσο καιρό είναι ανιχνεύσιμα στο αίμα.

Τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός όταν τον μολύνει ο νέος κορωνοϊός δεν διαρκούν επ’ αόριστον, αλλά επί ορισμένο χρονικό διάστημα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία.

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ανεξάρτητο από τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19. Είναι επίσης ανεξάρτητο από την ηλικία του ασθενούς. Επιπλέον, δεν φαίνεται να σχετίζεται ούτε με τυχόν υποκείμενα νοσήματα που μπορεί κάποιος να έχει.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Νοσοκομείου San Raffaele στο Μιλάνο. Οι γιατροί συνεργάσθηκαν με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS), για να καταγράψουν τα αντισώματα σε 162 ανθρώπους που εκδήλωσαν Covid-19.

Όλοι τους είχαν συμπτώματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η διακομιδή έγινε κατά μέσον όρο εννέα ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το προφίλ των ασθενών

Από τους 162 ασθενείς, τα δύο τρίτα (σχεδόν 67%) ήσαν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 63 έτη και το 57% έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Τα συχνότερα ήταν υπέρταση (44% των ασθενών) και διαβήτης (έπασχε το περίπου 25%).

Οι 134 από τους ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία (επί 14 ημέρες, κατά μέσον όρο). Οι 26 από αυτούς εισήχθησαν κάποια στιγμή στην εντατική.

Οι γιατροί είχαν λάβει δείγματα αίματος από τους 162 ασθενείς μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020. Σε όσους νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, επανέλαβαν την αιμοληψία στα τέλη Νοεμβρίου 2020. Συνολικά 29 από αυτούς έχασαν στο μεσοδιάστημα τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν 11 από τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στην εντατική.

Καθοριστικός ρόλος και στην έκβαση

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, οι ασθενείς είχαν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία λιγόστευαν με την πάροδο του χρόνου. Η μείωση άρχισε 5-8 εβδομάδες μετά την αρχική παραγωγή τους. Εν τούτοις, εξακολουθούσαν να είναι ανιχνεύσιμα στο αίμα της συντριπτικής πλειονότητας των αναρρωσάντων επί 8 μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους.

Στην πραγματικότητα, μόνο οι τρεις από τους συνολικώς 133 αναρρώσαντες είχαν αρνητικά ευρήματα στα τεστ αντισωμάτων του Νοεμβρίου.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η γρήγορη ανάπτυξη αντισωμάτων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

«Όσοι ασθενείς δεν είχαν παραγάγει αντισώματα μέσα στις πρώτες 15 ημέρες από την έναρξη της λοίμωξης, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή Covid-19», σύμφωνα με ανακοίνωση του San Raffaele. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν