Κορωνοϊός: Φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Πειραματική μορφή ιντερφερόνης, που λαμβάνεται με νεφελοποιητή, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 σε μικρή ομάδα ασθενών.

Ένα ερευνητικό φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Ωστόσο απαιτούνται και άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί πόσο μειώνει τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η σχετική μελέτη ήταν μικρή – συμπεριέλαβε μόλις 98 ασθενείς. Ωστόσο τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η πειραματική, εισπνεόμενη ιντερφερόνη βήτα-1α SNG001 που δοκιμάστηκε, αξίζει τον κόπο να μελετηθεί περαιτέρω εναντίον του φονικού ιού.

Η εισπνεόμενη ιντερφερόνη SNG001 είναι μία πειραματική, συνθετική μορφή της ιντερφερόνης βήτα-1α. Οι άλλες εγκεκριμένες μορφές αυτού του φαρμάκου καταπραΰνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγούνται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) για να μειώσουν τη φλεγμονή και τις βλάβες στα νεύρα που προκαλεί η νόσος.

Στην παρούσα μελέτη, η εισπνεόμενη ιντερφερόνη χορηγήθηκε με νεφελοποιητή σε 48 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σε άλλους 50 ασθενείς χορηγήθηκε με τον ίδιο τρόπο ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Μετά από δύο εβδομάδες, οι ασθενείς που είχαν λάβει την εισπνεόμενη ιντερφερόνη SNG001 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νιώθουν καλύτερα. Είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν βελτιωθεί μετά από 28 ημέρες.

Ωστόσο «δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στις πιθανότητες να έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο ή στον χρόνο έως το εξιτήριο», διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της θεραπείας βελτιώθηκαν σημαντικά:

  • 21 ασθενείς (ή ποσοστό 44%) στην ομάδα που είχε λάβει την εισπνεόμενη ιντερφερόνη SNG001
  • 11 ασθενείς (ή το 22%) όσων είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Αντίστοιχα, την 28η ημέρα από την έναρξη της λήψης των φαρμάκων είχε βελτιωθεί:

  • Το 58% των ασθενών της ομάδας της εισπνεόμενης ιντερφερόνης SNG001
  • Το 35% των ασθενών της ομάδας του εικονικού φαρμάκου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κατά την 16η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας, σοβαρή νόσο είχαν εκδηλώσει:

  • 6 ασθενείς (ποσοστό 13%) απ’ όσους λάμβαναν εισπνεόμενη ιντερφερόνη
  • 11 ασθενείς (ποσοστό 22%) απ’ όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο

Επιπλέον, τρεις ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους. Όλοι τους προέρχονταν από την ομάδα που είχε λάβει το εικονικό φάρμακο.

Συνολικά, η πειραματική μορφή της ιντερφερόνης βήτα-1α είχε μειώσει κατά 79% τον κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.

Ανεπιθύμητες ενέργειες και περιορισμοί

«Η SNG001, μία θεραπεία που ήδη μελετάται και φαίνεται καλά ανεκτή και σε ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φαίνεται να γίνεται καλά ανεκτοί και σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που είχαν αναπτύξει οι ασθενείς ήταν ο πονοκέφαλος.

Πάντως, η νέα μελέτη έχει περιορισμούς. Αφ’ ενός συμμετείχε πολύ μικρός αριθμός εθελοντών (είναι μελέτη φάσης ΙΙ), αφ’ ετέρου η εισπνεόμενη μορφή της ιντερφερόνης βήτα-1α δεν έχει έγκριση για καμία πάθηση.

Επομένως, «απαιτούνται μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες μελέτες για να επαληθευτούν τα ευρήματά της», γράφουν σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη οι δρες Nathan Peiffer-Smadja και Yazdan Yazdanpanah, από το Νοσοκομείο Bichat-Claude Bernard στο Παρίσι.