Κορωνοϊός: Επαναληπτικό εμβολιασμό σε όλο τον πληθυσμό, συνιστούν τα CDC!

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Διαφορετικές οι συστάσεις που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ από τις αντίστοιχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «πράσινο φως» στα επικαιροποιημένα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έδωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή στις ΗΠΑ, αλλά με μία ουσιώδη διαφορά με την Ευρώπη. Εισηγείται να εμβολιαστεί μαζικά ολόκληρος ο πληθυσμός στη χώρα – ή τέλος πάντων όσοι έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών.

Στην Ευρώπη, όμως, η συλλογική σύσταση είναι να πέσει το βάρος στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα εμβόλια που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ είναι εκείνα των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) τα εμβόλια παραμένουν η καλύτερη προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19.

Μειώνουν επίσης σημαντικά τις πιθανότητες εμμενόντων συμπτωμάτων (long COVID) μετά την οξεία λοίμωξη.

Τα CDC επισημαίνουν ότι ο κορωνοϊός αλλάζει ασταμάτητα και η προστασία από κάθε εμβόλιο που κάνουμε φθίνει με τον καιρό. Ο νέος εμβολιασμός με επικαιροποιημένο εμβόλιο αποκαθιστά την προστασία. Θωρακίζει επίσης τον οργανισμό και εναντίον των παραλλαγών του ιού που κυριαρχούν κάθε σεζόν.

«Έχουμε περισσότερα όπλα παρά ποτέ για να αποτρέψουμε τις χειρότερες εκβάσεις της COVID-19», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Dr. Mandy Cohen. «Η σύστασή μας είναι να γίνει εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 6 μηνών και άνω».

Η σύσταση αυτή έγινε μετά από ψηφοφορία με την οποία εγκρίθηκαν με ψήφους 13-1 τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Η σύσταση στην Ευρώπη

Στην γηραιά ήπειρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να εστιάσουν οι προσπάθειες εμβολιασμού στην προστασία όσων κινδυνεύουν να εκδηλώσουν βαριά COVID-19. Πρόκειται για:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Τα άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανεξαρτήτως ηλικίας

Στη Γερμανία ήδη έχει ληφθεί απόφαση να τηρηθεί αυτή η σύσταση. Εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να προτείνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια στα άτομα 65 ετών και πάνω, και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια γίνονται σε ποικίλες δόσεις, αναλόγως με την ηλικία και το αν έχουν προηγηθεί άλλοι εμβολιασμοί κατά της COVID-19. Στις ηλικίες από 5 ετών και άνω γίνεται μία δόση με επικαιροποιημένο εμβόλιο, ανεξαρτήτως προηγούμενου εμβολιασμού. Αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Στις μικρότερες ηλικίες μπορεί να χρειασθούν μία έως τρεις δόσεις. Αυτό καθορίζεται κατά περίπτωση.

Φωτογραφία: iStock