Κορωνοϊός-εμβόλια: Φύλο, ηλικία και κάπνισμα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Η ανταπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια εξαρτάται και από το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος.

Νέα στοιχεία για τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα που έχουν τα εμβόλια για την COVID-19, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της  Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Όπως διαπίστωσαν, η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Η ανταπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια, εξ άλλου, εξαρτάται και από το είδος που κάνει κάποιος.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε 498 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 88 ετών. Οι εθελοντές έκαναν τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna ή  Johnson & Johnson.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ανταπόκρισή τους σε αυτά, μετρώντας τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παρήγαγε ο οργανισμός τους. Όπως διαπίστωσαν, η ανταπόκριση αυτή διέφερε σημαντικά μεταξύ του πρώτου και του έκτου μήνα από τον εμβολιασμό.

Το είδος των εμβολίων

Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό, όσοι εθελοντές είχαν κάνει εμβόλια Pfizer είχαν απόκριση αντισωμάτων 21 φορές υψηλότερη από εκείνους που έλαβαν το Johnson & Jonson.

Η αντίστοιχη διαφορά σε όσους είχαν κάνει Moderna ήταν 51 φορές μεγαλύτερη, σε σύγκριση με το Johnson & Johnson.

Ωστόσο στους έξι μήνες από τον εμβολιασμό, η κατάσταση είχε αντιστραφεί. Έτσι, οι εθελοντές που είχαν κάνει εμβόλια Johnson & Johnson είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα αντισωμάτων εκείνων που είχαν κάνει Pfizer.

Επιπλέον, είχαν φτάσει σε παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που εμβολιάστηκαν με Moderna. Με άλλα λόγια, τα επίπεδα αντισωμάτων με τα εμβόλια Pfizer και Moderna παρουσίαζαν αισθητή μείωση με την πάροδο του χρόνου.

Άλλοι παράγοντες

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων επηρεαζόταν και από άλλους παράγοντες. Ανεξαρτήτως χρονικής απόστασης από τα εμβόλια, τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν κατά 17% χαμηλότερα στους ηλικιωμένους που είχαν λάβει εμβόλια Pfizer ή Johnson & Johnson.

Σε όσους είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) τα αντισώματα ήταν 11% χαμηλότερα σε όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson. Επιπλέον, στους άνδρες τα αντισώματα ήταν κατά 30% χαμηλότερα από ό,τι στις γυναίκες, ανεξάρτητα από το είδος και την μάρκα των εμβολίων.

Τέλος, στους μη-καπνιστές τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν 2,4 φορές υψηλότερα απ’ ό,τι στους καπνιστές. Και πάλι, δεν είχε σημασία ποια εμβόλια είχαν κάνει οι εθελοντές.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να ισχύουν και για τα νεότερα είδη, που αφορούν στις παραλλαγές Όμικρον, εκτιμούν οι ερευνητές. Και συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν η εκτίμησή τους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Φωτογραφία: iStock