Κορωνοϊός ΕΚΠΑ: Περισσότερα αντισώματα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς με Covid-19 αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Ωστόσο το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό σε όσους δεν έχουν συμπτώματα και υψηλότερο σε όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, έχουν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι όσοι αναρρώνουν σπίτι τους ή παραμένουν ασυμπτωματικοί, αναφέρουν Έλληνες επιστήμονες από το ΕΚΠΑ και από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη με 259 ασθενείς, οι οποίοι επιβεβαιωμένα είχαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η επιβεβαίωση είχε γίνει με μοριακή εξέταση PCR, η οποία χρησιμοποιήθηκε και για να τεκμηριώσει την πλήρη αποθεραπεία τους.

Όπως αναφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες, από τους 259 ασθενείς:

  • Οι 20 ασθενείς (το 7,7% του συνόλου) ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικοί
  • Οι 156 ασθενείς (το 60,2%) είχαν συμπτώματα, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Οι 83 ασθενείς (το 32%) νοσηλεύθηκαν σε Ελληνικά νοσοκομεία

Δύο μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή (για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς) την θετική PCR, οι γιατροί μέτρησαν τα αντισώματά τους. Όπως διαπίστωσαν, οι 229 (το 88%) είχαν αντισώματα. Μάλιστα αυτά ήταν εξουδετερωτικά αντισώματα, δηλαδή πρωτεΐνες που επιτίθενται στον κορωνοϊό για να τον καταστρέψουν.

Πόσοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα

Αναλόγως με τη βαρύτητα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τα ποσοστά των εθελοντών με εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν:

  • 56% για τους ασυμπτωματικούς
  • 82% για τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα αλλά δεν νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο
  • 91% για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα (τίτλους) εξουδετερωτικών αντισωμάτων απ’ ό,τι οι ασθενείς χωρίς νοσηλεία.

Η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων συσχετίστηκε ισχυρά και με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιϊκού αντιγόνου RBD. Το αντιγόνο αυτό είναι μία ουσία απαραίτητη για τη σύνδεση του νέου κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. Η σύνδεση του ιού είναι απαραίτητη για να εισβάλλει στη συνέχεια στο εσωτερικό τους.

Η εξέταση για τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν γίνεται στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η εξέταση για τα αντισώματα έναντι του αντιγόνου RBD πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Η νέα μελέτη έγινε δεκτή  για δημοσίευση στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση Microorganisms.  Συντονιστές της μελέτης είναι:

  • Οι καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ)
  • Ο καθηγητής Γεώργιος Παυλάκης, διευθυντής στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

Δωρεά πλάσματος

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι εθελοντές της μελέτης είχαν προσφερθεί να δωρίσουν πλάσμα για τους ασθενείς που νοσούν τώρα από κορωνοϊό. Όλοι τους είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση με PCR. Επιπλέον, είχαν δύο αρνητικά αποτελέσματα PCR μετά την ανάρρωσή τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ασθενείς που εξετάσθηκαν εντός 60 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, είχαν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι όσοι εξετάσθηκαν αργότερα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «υψηλότεροι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού ανιχνεύονται σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και μάλιστα εντός των πρώτων δύο μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων», σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα κέντρα που συμμετείχαν

Η συλλογή των δειγμάτων για τη μελέτη των αντισωμάτων και η εργαστηριακή τους ανίχνευση έγινε στα παρακάτω κέντρα (με τους αντίστοιχους ερευνητές):

  1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Ε. Κορομπόκη, Ι. Χαριτάκη, Θ. Σεργεντάνης, Ι. Ντάνασης-Σταθόπουλος, Τ. Μπαγκρατούνη, Θ. Δημόπουλος)
  2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Μ. Πολίτου)
  3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Μπουχλά, Σ. Παπαγεωργίου και Σ. Τσιόδρας)
  4. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης, Χ. Γιατρά και Α. Κοτανίδου)
  5. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Σπυριδωνίδης, Γ. Παναγιωτακόπουλος)
  6. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Α. Πεφάνης και Κ. Συρίγος)
  7. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή και Δ. Μοσχανδρέου)
  8. Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής και Σ. Λαμπροπούλου)
  9. Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)
  10. Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Λ. Αλεξόπουλος)
  11. Τμήμα Ρετροϊών NCI ΗΠΑ (B.K. Felber, Δ. Στέλλας, M. Rosati, J. Bear, X. Hu και Γ. Παυλάκης)

«Πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος αντισωμάτων σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό, ώστε να δωρίσουν το πλάσμα τους για να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσούν τώρα, δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ασθενών που πάσχουν οξέως από COVID-19 με το πλάσμα αυτό», καταλήγουν οι ερευνητές.