Κορωνοϊός ΕΚΠΑ: Με αντισώματα 9 στους 10 μετά το εμβόλιο. Σε πόσο καιρό αναπτύσσονται

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τι δείχνει εν εξελίξει μελέτη του ΕΚΠΑ. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια mRNA σε κάθε ηλικία. Τι σημαίνουν τα ευρήματα.

Εξουδετερωτικά αντισώματα αναπτύσσει η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων κάθε ηλικίας στη χώρα μας, που κάνουν το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σε πολλές περιπτώσεις τα αντισώματα ανιχνεύονται ήδη από την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο η κάλυψη σχεδόν όλων των ατόμων επιτυγχάνεται μερικές εβδομάδες μετά και τη δεύτερη δόση.

Παρατηρείται επίσης διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την ανταπόκριση στο εμβόλιο. Επιπλέον, οι τίτλοι (τα επίπεδα) των αντισωμάτων αρχίζουν να μειώνονται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, αλλά παραμένουν υψηλοί.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Με αντισώματα οι μισοί 85χρονοι μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο

Αυτά είναι συνοπτικά μερικά ακόμα ευρήματα από μεγάλη μελέτη που διεξάγει η Θεραπευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η μελέτη αφορά την ανάπτυξη προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Θα εξελιχθεί σε βάθος 18 μηνών και εντάσσει:

  • Εθελοντές υγειονομικούς και άτομα άνω των 80 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του εμβολιασμού
  • Άτομα 70-79 ετών και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθεις και συμπαγείς όγκους σε διάφορα στάδια θεραπείας, που τώρα άρχισαν να εμβολιάζονται

Η μελέτη άρχισε από υγειονομικούς (ηλικίες 25-67 ετών) και ηλικιωμένους άνω των 80 ετών που εμβολιάζονται στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Συνολικά πρόκειται για 255 και 112 άτομα αντιστοίχως.

Σε πόσο καιρό αναπτύσσονται

Όπως ανακοίνωσαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος, την 22η ημέρα από την πρώτη δόση από το εμβόλιο, ανιχνεύθηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα:

  • Σε περισσότερο από το 90% των υγειονομικών
  • Στο σχεδόν 50% των ηλικιωμένων

Τα ποσοστά αυτά άλλαξαν σημαντικά μετά τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο. Ειδικότερα, πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχαν:

  • Όλοι οι εθελοντές υγειονομικοί δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση
  • Το σύνολο των γυναικών ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80% των συνομηλίκων τους ανδρών αλλά ένα μήνα (τέσσερις εβδομάδες) μετά τη δεύτερη δόση

Η πρακτική σημασία των ευρημάτων

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την ανάπτυξη ανοσίας, σε όλες τις ηλικίες, λένε οι ερευνητές. Ταυτοχρόνως, όμως, υποδηλώνουν ότι:

  • Σημαντικό ποσοστό εμβολιασθέντων, κυρίως ηλικιωμένων, δεν αποκομίζουν επαρκή προστασία εάν δεν κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
  • Είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουν να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μέχρι να περάσει ικανό χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
  • Είναι απαραίτητο να γίνεται εγκαίρως η δεύτερη δόση από το εμβόλιο. Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ακόμα περισσότερο για τους ηλικιωμένους

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι, ανεξαρτήτως ηλικίας, το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων έναντι του ιού φαίνεται να:

  • Είναι πιο υψηλό στις γυναίκες
  • Μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία

Η μελέτη συνεχίζεται ώστε να καταγραφούν σε βάθος χρόνου οι μεταβολές στα επίπεδα των  εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Τι είναι τα εξουδετερωτικά αντισώματα

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι αυτά που καταπολεμούν τον νέο κορωνοϊό. Στη μελέτη αξιολογούνται επίσης τα αντισώματα εναντίον μιας συγκεκριμένης περιοχής (περιοχή RBD) της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή για να επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού (υποπληθυσμοί λεμφοκυττάρων). Αυτό γίνεται για να μελετηθεί η κυτταρική ανοσία έναντι του ιού σε βάθος χρόνου, αλλά και η ένταση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού.