Κορωνοϊός: Δύο χρόνια μετά την COVID, οι δύο στους 10 ασθενείς ακόμα δεν έχουν αναρρώσει!

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Εκατομμύρια από εμάς αρρώστησαν από τον κορωνοϊό τα τελευταία 2,5 χρόνια. Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν αναρρώσει ακόμα. Που οφείλεται αυτό και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Νέο νόημα στην έκφραση «ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει» δίνει μια νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι δύο χρόνια μετά την νόσησή τους από τον επικίνδυνο ιό, οι δύο στους δέκα ασθενείς εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν!

Τα συμπτώματα αυτά είναι επίμονα, νέα ή προοδευτικά επιδεινούμενα, γράφουν οι ειδικοί στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Η μελέτη έγινε στην Κίνα. Οι ερευνητές επικοινώνησαν με 1.864 ασθενείς έναν και δύο χρόνια μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς αυτοί είχαν νοσήσει κατά το πρώτο κύμα που προκάλεσε ο κορωνοϊός (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2020).

Οι ασθενείς δεν έπασχαν όλοι από σοβαρή COVID. Τουναντίον, το 73% είχαν ήπια έως μέτρια νόσο. Ωστόσο στην Κίνα όλοι οι ασθενείς εισάγονταν και απομονώνονταν στα νοσοκομεία, ιδίως κατά το πρώτο κύμα που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ούτε ήταν όλοι ηλικιωμένοι ή με πολλά συμπτώματα. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 58,5 έτη (κυμαινόταν από 49 έως 68 ετών), ενώ το 49,7% ήταν άνδρες. Η μέση διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν 14 ημέρες (κυμαινόταν από 9 έως 20 ημέρες).

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, το 95,3% είχαν τουλάχιστον ένα  σύμπτωμα της COVID, αλλά οι υπόλοιποι ήταν ασυμπτωματικοί. Το σχεδόν 72% είχαν λάβει οξυγόνο, αλλά μόνο το 0,8% εξ αυτών χρειάσθηκαν διασωλήνωση. Μόνο το 1,9%, εξ άλλου, είχαν εισαχθεί στην εντατική.

Τα προβλήματα στην διετία

Στον επανέλεγχο των 2 ετών, το 19,8% των ασθενών ανέφεραν πως ακόμα είχαν συμπτώματα της λοίμωξης που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός. Το 12% από αυτούς είχαν εξ αρχής εμμένοντα συμπτώματα, αλλά το 7,8% είχαν παρουσιάσει νέα ή επιδεινούμενα.

Τα πιο συχνά εμμένοντα συμπτώματα που ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς ήταν:

  • Κόπωση
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Άγχος
  • Δύσπνοια
  • Πόνοι στους μυς

Τα πιο συχνά νέα συμπτώματα που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός ήταν:

  • Κόπωση
  • Άγχος
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Παραγωγικός βήχας (με φλέγματα).

Οι διαφορές κατά τους επανελέγχους

Η κόπωση ήταν το πιο συχνό σύμπτωμα και στον επανέλεγχο του 1 έτους. Τότε την είχε αναφέρει το 26,9% των ασθενών, ενώ στην διετία την ανέφερε το 10,3% των ασθενών.

Γενικά το ποσοστό των πασχόντων από μακροχρόνια συμπτώματα (long COVID) μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Στον επανέλεγχο του 1 έτους ήταν 43,2% και στα 2 έτη 19,8%. Η μείωση παρατηρήθηκε τόσο σε ασθενείς με αρχικώς σοβαρή COVID, όσο και με ήπια. Ωστόσο ήταν εντονότερη στους ασθενείς με αρχικώς σοβαρή COVID.

Από τους ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα, στα 2 έτη από την αρχική λοίμωξη:

  • Το 12,2% ανέφεραν ένα σύμπτωμα
  • Το 4,5% είχαν δύο συμπτώματα
  • Το 3,2% είχαν τρία ή περισσότερα συμπτώματα

Το καλό είναι ότι τα περισσότερα συμπτώματα καταπραΰνονταν με την πάροδο του χρόνου. Εξαίρεση σε αυτό, όμως, αποτελεί η δύσπνοια η οποία παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο και στους δύο επανελέγχους.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ασθενείς που είχε νοσήσει πιο βαριά ο κορωνοϊός το 2020, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν εμμένοντα συμπτώματα 2 χρόνια αργότερα. Το ποσοστό μεταξύ τους που ακόμα δεν είχαν αναρρώσει ήταν 17,6%, έναντι του 9,9% μεταξύ όσων αρχικώς είχαν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας COVID.

Τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακόμα εμμένοντα συμπτώματα είχαν οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην εντατική. Ήταν υπερδιπλάσιες (2,69 φορές περισσότερες) απ’ ό,τι σε όσους είχαν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας COVID.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι ασθενείς με συνυπάρχοντα εγκεφαλικά προβλήματα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν με την πάροδο του χρόνου νέα συμπτώματα.

Φωτογραφία: iStock