Κορονοϊός: Δημοσιεύθηκε έρευνα για την χλωροκίνη – Σε τι συμπέρασμα καταλήγει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Η υδροξυχλωροκίνη (της οποίας ένα συστατικό είναι η χλωροκίνη) είναι ένα φάρμακο που δημιουργήθηκε αρχικά κατά της ελονοσίας και το οποίο βρέθηκε πριν μερικές μέρες στο επίκεντρο της συζήτησης για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Είναι η νόσος, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 και κάποιοι υποστήριξαν, ότι η χλωροκίνη είναι η δραστική ουσία “κλειδί” που διαλύει τον ιό.

Από την πρώτη στιγμή, οι εμπειρογνώμονες εναντιώθηκαν στον “ξεσηκωμό” του κόσμου για την… θαυματουργή χλωροκίνη, διότι ο ισχυρισμός ότι σκοτώνει τον κορονοϊό ήταν επιστημονικά αναπόδεικτος και η κατακόρυφη ζήτηση προκάλεσε σημαντικά προβλήματα επάρκειας του φαρμάκου στην αγορά για εκείνους που πραγματικά το χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός Εμβόλιο: Αισιόδοξη ανακάλυψη έφερε χαμόγελα στους ερευνητές – Τι διαπίστωσαν

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν νιώσετε προβλήματα στην πέψη – Κίνδυνος δυσμενούς εξέλιξης έδειξε νέα έρευνα

Και όπως αποδεικνύεται, είχαν δίκιο…

Κορονοϊός: Η χλωροκίνη ΔΕΝ είναι καλύτερη συγκριτικά με τη θεραπεία που ήδη εφαρμόζεται

Μια κινεζική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Εφημερίδα του Πανεπιστημίου Zhejiang στις 6 Μαρτίου (βλ. τέλος του κειμένου), έδειξε ότι η χλωροκίνη ΔΕΝ είναι πιο αποτελεσματική από την τυπική θεραπεία που ακολουθείται για τον κορονοϊό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 30 ασθενών με COVID-19, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν χλωροκίνη ως μέρος της θεραπείας τους.

Διαπιστώθηκε ότι μετά από 7 ημέρες οι 13 από τους ασθενείς που έπαιρναν χλωροκίνη ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό, σε σύγκριση με 14 ασθενείς που επίσης βρέθηκαν αρνητικοί, αλλά που ποτέ δεν πήραν χλωροκίνη.

Ένας από τους ασθενείς συνέχισε να αναπτύσσει σοβαρή ασθένεια COVID-19.

Ο μέσος χρόνος που χρειάστηκαν για να αναρρώσουν οι ασθενείς ήταν παρόμοιος και στις δύο ομάδες, δηλαδή και για εκείνους που έπαιρναν χλωροκίνη και για εκείνους που δεν πήραν χλωροκίνη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του δείγματος της εν λόγω έρευνας θεωρείται πολύ μικρό για να είναι στατιστικά σημαντικό.

Ωστόσο, ένας παρόμοιος αριθμός ασθενών που εξετάστηκε σε μια πρόσφατη γαλλική μελέτη, διαπίστωσε ότι έδειξε ότι η χλωροκίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση της λοίμωξης, ειδικά όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη.

Και ήταν αυτό ακριβώς το συμπέρασμα που προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υδροξυχλωροκίνη και την σχετική ένωση χλωροκίνη, οι οποίες είναι συνθετικές μορφές κινίνης και έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες για τη θεραπεία της ελονοσίας, καθώς και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου.

Κορονοϊός: Οι πιο έμπειροι ερευνητές συνιστούν εγκράτεια στην κρίση των αποτελεσμάτων από μικρής κλίμακας μελέτες

Και οι δύο έρευνες (η κινεζική και η γαλλική) βασίστηκαν σε παρόμοιο αριθμό συμμετεχόντων, εντούτοις φαίνεται ότι προκάλεσαν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις.

Πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει κατά του “ενθουσιασμού” για μη αποδεδειγμένες ιδιότητες  φαρμάκων, τουλάχιστον προτού αυτές να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν από τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας.

Οι μεγάλης κλίμακας δοκιμές θεωρούνται τον χρυσό κανόνα στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας, διαρκούν μήνες ή και χρόνια και περιλαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς, συχνά από όλο τον κόσμο.

Το αν και ποιοι συμμετέχοντες λαμβάνουν (εν αγνοία τους) το εκάστοτε φάρμακο που ερευνάται είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής. Οι υπόλοιποι λαμβάνουν (και πάλι εν αγνοία τους) κάποιο εικονικό φάρμακο ή κάποιο φάρμακο από ήδη δοκιμασμένη θεραπεία. Επίσης, τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι γιατροί που τους χορηγούν τα φάρμακα δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα βρίσκονται, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα “νοθείας” (κυρίως ελέω μεροληψίας) των αποτελεσμάτων.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για το πόσο επιζεί σε επιφάνειες “πάγωσε” τους επιστήμονες – Τι βρήκαν στις άδειες καμπίνες του Diamond Princess!

Κορονοϊός: Βήμα-βήμα πώς χειριζόμαστε τα προστατευτικά ρούχα και αξεσουάρ όταν μπαίνουμε και βγαίνουμε σε δωμάτιο ασθενούς

Κορονοϊός: Η κινεζική έρευνα για την χλωροκίνη