Κορωνοϊός: Δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και άλλοι τέσσερις μύθοι που έχουν καταρριφθεί

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Γιατροί από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) παραθέτουν τα υπάρχοντα δεδομένα για πέντε από τους κυριότερους μύθους που αφορούν τον κορωνοϊό και την COVID-19.

Από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός έως σήμερα, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με κάθε είδους ανυπόστατους ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας, που ανύπαρκτη σχέση έχουν με ό,τι πραγματικά ισχύει.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα δεδομένα που καταρρίπτουν πέντε από τους σημαντικότερους.

Μύθος 1ος: Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε στο εργαστήριο

Η αλήθεια: Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν την προέλευσή του. Έως στιγμής, όμως, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι απίθανο να δημιουργήθηκε από ανθρώπινα χέρια στο εργαστήριο. Με βάση τις μελέτες και άλλων ιών της ίδιας οικογένειας, ο νέος κορωνοϊός ως φαίνεται ξεκίνησε από νυχτερίδες και μεταφέρθηκε στους ανθρώπους.

Μύθος 2ος: Τα εμβόλια εναντίον της COVID-19 δεν είναι ασφαλή, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες τα δημιούργησαν πολύ γρήγορα

Η αλήθεια: Η ταχύτητα παραγωγής δεν είναι ενδεικτική της ασφάλειας ενός φαρμάκου ή εμβολίου. Επειδή βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι διεθνείς οργανισμοί επένδυσαν τεράστια χρηματικά ποσά και συνεργάστηκαν με σημαντικούς επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα τα εμβόλια. Στη συνέχεια, πριν αρχίσει η χορήγηση τους όλα τους πέρασαν:

  • Από τις απαιτούμενες κλινικές μελέτες
  • Από τις διαδικασίες έγκρισης των ρυθμιστικών Αρχών. Οι Αρχές αυτές είναι λ.χ. η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων) στις ΗΠΑ και ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

Μύθος 3ος: Όποιος κάνει το εμβόλιο, θα εκδηλώσει τη λοίμωξη COVID-19

Η αλήθεια: Κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια δεν περιέχει τον ζωντανό κορωνοϊό. Για να εκδηλώσει κάποιος την COVID-19 πρέπει να τον μολύνει ο κορωνοϊός, όχι ένα κομματάκι του. Επομένως, κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

Μύθος 4ος: Η ανοσία της αγέλης μετά από νόσηση θα επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού

Η αλήθεια: Η ανοσία της αγέλης επέρχεται όταν αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού την έχει αναπτύξει, ώστε να σταματά την μετάδοση του στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η ανοσία αυτή μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: με την φυσική νόσηση και με τα εμβόλια. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης με φυσικό τρόπο (με νόσηση), πρέπει να εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και να επιβιώσει το 70% του πληθυσμού. Αν, όμως, αφεθεί να συμβεί αυτό, θα προκληθούν εκατομμύρια νοσηλείες και θάνατοι.

Η εναλλακτική λύση είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί. Αυτοί επίσης επιφέρουν ανοσία, αλλά χωρίς τις νοσηλείες και τους θανάτους. Και αυτό ακριβώς συνιστούν οι επιστήμονες παγκοσμίως.

Μύθος 5ος: Πίνοντας ζεστό νερό, μειώνεται το φορτίο του κορωνοϊού στο λαιμό μας

Η αλήθεια: Το νερό έχει ζωτική σημασία για την γενική υγεία. Ωστόσο τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι το ζεστό νερό μάς προστατεύει από την COVID-19.

Το μόνο ίσως που μπορεί να κάνει είναι να καταπραΰνει τον λαιμό ή να μας ανακουφίσει από τον βήχα. Αντί λοιπόν να πίνουμε ζεστό νερό, καλύτερα να σαπουνίζουμε συχνά τα χέρια μας με αυτό.

Φωτογραφία: iStock