Κορωνοϊός – «ΔΕΝ είπαμε ότι μεταδίδεται με τα χαρτονομίσματα» – Διάψευση του ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέψευσε ότι έχει μιλήσει γα μολυσμένα χαρτονομίσματα. Τη διάψευση έκανε σε μεγάλη ειδησεογραφική οικονομική ιστοσελίδα η υπεύθυνη Επικοινωνίας και επίσημη εκπρόσωπός του.

Σε κατηγορηματική διάψευση της είδησης ότι εκπρόσωπός του δήλωσε πως ο κορονοϊός Covid-19 μεταδίδεται με τα χαρτονομίσματα, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δεν είπαμε ΠΟΤΕ ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τα χαρτονομίσματα. Οι δηλώσεις μας παρερμηνεύθηκαν», δήλωσε στο Market Watch η κυρία Fadela Chaib, υπεύθυνη Επικοινωνίας και εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Με τη δήλωση αυτή η κυρία Chaib θέλησε να ξεκαθαρίσει άρθρο της βρετανικής Telegraph, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτό, «εκπρόσωπος του ΠΟΥ» φέρεται να δήλωσε:

  • «Τα βρώμικα χαρτονομίσματα μπορεί να μεταδίδουν τον ιό»
  • «Οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους όταν τα αγγίζουν, επειδή ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να παραμείνει στην επιφάνειά τους για αρκετές ημέρες»
  • «Προτιμότερο είναι να κάνουν ανέπαφες συναλλαγές»

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΔΕΝ είπε ότι τα χαρτονομίσματα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. Ούτε εξέδωσε οποιαδήποτε προειδοποίηση ή δήλωση για το θέμα», είπε η κυρία Chaib. «Ετέθη το ερώτημα αν πιστεύουμε πως τα χαρτονομίσματα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. Απαντήσαμε ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας όταν αγγίζουμε χρήματα, ιδίως πριν προετοιμάσουμε ή καταναλώσουμε φαγητό. Είναι κάτι στο πλαίσιο της καλής υγιεινής».

Στην Κίνα και στις ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 τα χαρτονομίσματα άρχισαν όταν προβλήθηκαν εικόνες από την Κίνα όπου οι Αρχές τα απολύμαιναν.

Ενισχύθηκαν, δε, περαιτέρω όταν έγινε γνωστό πως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα βάζει σε καραντίνα τα δολάρια που προέρχονται από την Ασία. Η καραντίνα είναι προληπτική και διαρκεί 7-10 ημέρες, έγραψε το Reuters.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Μπορεί να επιβιώνει για μέρες στα άψυχα αντικείμενα

Μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Hospital Infections  είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι νέος κορωνοϊός ίσως επιβιώνει έξω από το ανθρώπινο σώμα επί έως και 9 ημέρες. Και αυτό, διότι γενικώς οι κορωνοϊοί έχουν αυτή την ικανότητα. Ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός πιθανότερο είναι να επιζεί για λίγες ώρες στα αντικείμενα.