Κορωνοϊός: Δείγματα από τις επαφές της 38χρονης θα εξεταστούν στο εργαστήριο αναφοράς Θεσσαλονίκης

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσμα
Οι επαφές της 38χρονης γυναίκας -που προς το παρόν αποτελεί τον ασθενή μηδέν (0) για τον κορωνοϊό στη χώρα μας- αναζητούνται, ώστε να αποσταλλούν τα δείγματά τους προς εξέταση στο εξουσιοδοτημένο από τον ΕΟΔΥ Εργαστήριο Αναφοράς για τον κορωναϊό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σε ένα αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές, από τη στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτο θετικό στον κορωνοϊό κρούσμα στη χώρα μας. Οι αρμόδιοι φορείς, από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο ασθενής μηδέν (patient zero) στον κορωνοϊό, αναζητούν εναγωνίως τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή η προσβεβλημένη από τον κορωνοϊό 38χρονη γυναίκα, από τη στιγμή της επιστροφής της από το Μιλάνο της Ιταλίας και μέχρι τη στιγμή που μπήκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Πρώτα στο στόχαστρο της υποψίας έχουν τεθεί τα άτομα από το συγγενικό περιβάλλον της 38χρονης γυναίκας, ενώ οι έρευνες θα επεκταθούν και στον ευρύτερο φιλικό της κύκλο, αλλά ακόμα και σε τυχαίες επαφές, αν π.χ. τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιήσε μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

Η έγκαιρη ανίχνευση τυχόν άλλων κρουσμάτων αποτελεί το πιο κρίσιμο θέμα υγειονομικής ασφάλειας για τη χώρα μας, ώστε ο ιός να περιοριστεί πριν κάνει διασπορά στον πληθυσμό. Τα ύποτα δείγματα αναμένεται να εξεταστούν στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα:

Σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

Σύσκεψη των αρμόδιων υγειονομικών φορέων συγκάλεσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρώτου θετικού κρούσματος στην Ελλάδα,  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς Γιάννης Κωτσιόπουλος 
και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Η ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ο πρώτος ασθενής στην Ελλάδα ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και επιστημονικό υπεύθυνο για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ εμφάνισε συμπτώματα μετά την επιστροφή της από την Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα από το Μιλάνο.

«Η νεαρή γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων γιατρών στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους. Η νόσος παραμένει μια ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγεινής των χεριών», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κορονοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ.

«Τις επόμενες μέρες άνθρωποι που έρχονται από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων θα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους, ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας«, συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.