Κορωνοϊός: Ασθενής σε καραντίνα περιγράφει το χειρότερο σύμπτωμα που ένιωσε [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό, υπάρχει πιθανότητα κάποιοι ασθενείς να μην εμφανίσουν συμπτώματα και να μην αισθάνονται ιδιαίτερα άρρωστοι.

Μάλιστα, πολλοί ασθενείς αναρρώνουν από τον κορονοϊό ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία. Περίπου 1 στους 6 που προσβάλλονται με τη νόσο COVID-19 ασθενεί σοβαρά και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν βαρύτερα. Περίπου το 3% των ατόμων με κορωνοϊό πεθαίνει. Οι ασθενείς με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή επιβάλλεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα.

Κορωνοϊός: Πώς περιγράφει ένας ασθενής όλα όσα ένιωσε

Το αμερικανικό δίκτυο NBC πήρε συνέντευξη από έναν Αμερικανό ασθενή, ο οποίος ήταν μαζί με την σύζυγό του στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και είχαν πάει και στο Τόκιο.

Ο ασθενής είναι ακόμα σε καραντίνα, αναρρώνει από τον κορωνοϊό και περιγράφει στην κάμερα τι έχει ζήσει μέχρι σήμερα. Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει σχετικά με τα συμπτώματα που ένιωσε…

(από το 01′:06» του βίντεο)

“…πέρασαν μέρες χωρίς να ξέρω ότι έχω τον ιό και ξαφνικά από την μια στιγμή στην άλλη ανέβασα 40°C πυρετό, ανέπτυξα έναν ελαφρύ ξηρό βήχα, αλλά αντίθετα από το κοινό κρυολόγημα ή άλλες ιώσεις που είχα στο παρελθόν, δεν είχα καθόλου μπούκωμα στην μύτη, ούτε συνάχι, ούτε φτέρνισμα, ούτε πόνους στο σώμα, ούτε και ρίγη κρυάδας. Αυτό ήταν το περίεργο με τα συμπτώματά μου. Το χειρότερο σύμπτωμα ήταν ο πυρετός και ακόμα κι αυτός κράτησε περίπου 8 ώρες. Μετά από αυτό, όπως συμβαίνει με κάθε πυρετό, ένιωθα εξαντλημένος, ληθαργικός και σίγουρα αφυδατωμένος. Δεν υπάρχουν αντιβιοτικά γι’ αυτό, οπότε μου έδιναν συνέχεια να πίνω υγρά, πολλά υγρά, για να μείνω ενυδατωμένος. Αν εξαιρέσουμε τον ξηρό βήχα, που ακόμα επιμένει αν και βελτιώνεται τώρα, δεν έχω κάτι άλλο. Η γυναίκα μου δεν κόλλησε τον ιό, δεν ξέρω πώς έγινε δεν κόλλησε, ούτε και πώς κόλλησα εγώ (…) Η συμβουλή μου σε όλους είναι να φερθείτε έξυπνα. Αυτός ο ιός είναι μόνο σαν ένα ελαφρύ κρυολόγημα για το 98% των ασθενών (…) δεν υπάρχει λόγος πανικού, απλά να είστε προσεκτικοί”.

Προσοχή: Να θυμάστε ότι όσα περιγράφει ο συγκεκριμένος ασθενής είναι η προσωπική του εμπειρία με τον κορωνοϊό. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα και στην ίδια ένταση.

Κορωνοϊός: Θυμηθείτε με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • πυρετός
  • κούραση
  • ξηρός βήχας

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και:

  • πόνους γενικά στο σώμα
  • ρινική συμφόρηση
  • ρινική καταρροή
  • πονόλαιμο
  • διάρροια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν