Κορωνοϊός: Απίθανο να ξανακολλήσουμε τους πρώτους 6 μήνες από τη νόσο Covid-19

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολούθησαν την πορεία της υγείας χιλιάδων υγειονομικών. Πόσοι νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό. Πόσες νέες μολύνσεις υπήρξαν σε όσους είχαν ήδη αντισώματα.

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι απίθανο να ξανακολλήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα Βρετανοί επιστήμονες.

Μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2020 παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περισσότερων από 12.000 υγειονομικών της πρώτης γραμμής. Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που φροντίζουν τους ασθενείς με κορωνοϊό, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση από αυτόν.

Όπως διαπίστωσαν, ο κορωνοϊός προκάλεσε λοίμωξη Covid-19 με συμπτώματα σε 89 από τους 11.052 υγειονομικούς οι οποίοι δεν είχαν νοσήσει ποτέ από αυτόν. Αντιθέτως, από τους 1.246 υγειονομικούς οι οποίοι είχαν αντισώματα λόγω προτέρας λοίμωξης, κανένας δεν παρουσίασε νέα μόλυνση με συμπτώματα.

Οι υγειονομικοί που είχαν ήδη αντισώματα, είχαν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικοί νέοι φορείς του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα, από τους εθελοντές χωρίς αντισώματα οι 76 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, παρότι δεν είχαν συμπτώματα λοίμωξης.

Σε όσους είχαν αντισώματα οι 3 βρέθηκαν πάλι θετικοί στον κορωνοϊό. Κανένας από αυτούς τους τρεις υγειονομικούς δεν παρουσίασε ξανά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Βραχυπρόθεσμη ανοσία

«Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά. Μπορούμε τουλάχιστον να είμαστε βέβαιοι πως δεν παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμα νέα μόλυνση οι περισσότεροι ασθενείς που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr David Eyre, από το Τμήμα Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Maria van Kerkhove, διευκρίνισε πως είναι σημαντικό να βρεθεί πόσον καιρό ακριβώς διαρκεί η ανοσία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. «Πρέπει να παρακολουθήσουμε τους εθελοντές αυτούς για περισσότερο καιρό, για να βρούμε αυτή την κρίσιμη απάντηση», είπε.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε στον διακομιστή ερευνών Υγείας medRxiv.