Κορωνοϊός: Απαραίτητη και γι’ αυτό τον λόγο η δεύτερη δόση του εμβολίου εναντίον του

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πρόσθετο λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνουμε και τις δύο δόσεις των εμβολίων εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Με τους εμβολιασμούς έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα αποκτήσουμε ισχυρό τείχος προστασίας γύρω μας. Όταν συμβεί αυτό, θα  χαλαρώσουν ακόμα περισσότερα τα περιοριστικά μέτρα και θα γίνει πιο φυσιολογική η ζωή μας.

Ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό, δηλαδή θα κάνουμε και τις δύο δόσεις. Ειδάλλως, είναι πολλά αυτά που θα χάσουμε, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες. Και μερικά, είναι εντελώς απρόσμενα.

Αν δεν κάνουμε και τις δύο δόσεις, δεν θα αποκομίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Ούτε θα προστατεύσουμε επαρκώς τους γύρω μας, λένε οι ειδικοί. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως μπορεί να απομείνουμε ευάλωτοι στις μεταλλάξεις που δημιουργεί ο κορωνοϊός.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα μελέτης στην οποία εξετάστηκε η ανοσοποιητική αντίδραση υγειονομικών, οι οποίοι είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer. Αρκετό καιρό πριν από τον εμβολιασμό τους, μερικοί από αυτούς είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τι έδειξε η μελέτη

Όσοι δεν είχαν ιστορικό της λοίμωξης Covid-19, παρουσίασαν μετά τον εμβολιασμό τους πολύ χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι:

  • Του πρώτου στελέχους του κορωνοϊού (από την πόλη Wuhan της Κίνας)
  • Της βρετανικής μετάλλαξης B.1.1.7
  • Της μετάλλαξης B.1.351 από τη Νότια Αφρική

Με άλλα λόγια, η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους στο εμβόλιο ήταν πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη.

Αντιθέτως, όσοι υγειονομικοί είχαν εκδηλώσει πριν από το εμβόλιο έστω και ήπια ή ασυμπτωματική μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, είχαν ισχυρότερη προστασία έναντι και των μεταλλάξεων. Η προστασία αυτή εκδηλώθηκε:

  • Με υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων
  • Ισχυρή αντίδραση από τα Τ-κύτταρα, τα οποία «θυμούνται» τις λοιμώξεις που περνάμε

«Μία δόση από το εμβόλιο χωρίς προγενέστερη Covid-19 δημιουργεί πολύ αδύναμη αντίδραση. Αυτό ισχύει κυρίως έναντι των μεταλλάξεων που δημιουργεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Daniel M. Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου (ICL). «Θα συνιστούσαμε, επομένως, στον κόσμο να περιμένει μέχρι να κάνει και τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο».

Ωστόσο, το ιστορικό της Covid-19 «προκαλεί εκπληκτική αντίδραση του ανοσοποιητικού από την πρώτη δόση», συνέχισε. «Η προτέρα λοίμωξη διασώζει την αντίδραση εναντίον των νέων μεταλλάξεων».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.