Κορωνοϊός: Αυτά τα υποκείμενα νοσήματα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID στους νέους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε νέα μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ. Ποια υποκείμενα νοσήματα είναι πιο επικίνδυνα στους νέους απ' ό,τι στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Ο ρόλος των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι νέοι δεν έχουν ανοσία στη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο δεν κινδυνεύουν όλοι εξίσου να την εκδηλώσουν. Τώρα, μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι μερικοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλοι.

Όπως έδειξε, άνδρες και γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, εάν πάσχουν από ορισμένα υποκείμενα νοσήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

«Ένα από τα απρόσμενα ευρήματα της μελέτης μας ήταν ότι σχεδόν κάθε χρόνια πάθηση που εξετάσαμε, ήταν παράγοντας κινδύνου για πιο σοβαρή Covid», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Jennifer St. Sauver, από το Τμήμα Ποσοτικών Επιστημών Υγείας της Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Όπως εξήγησε, τα υποκείμενα νοσήματα δεν αύξαναν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 εξίσου σε όλες τις ηλικίες. Στην πραγματικότητα, ήταν πιο επικίνδυνα στους νεότερους ασθενείς απ’ ό,τι στους γηραιότερους και αυτό επίσης εξέπληξε τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 9.928 ασθενείς, οι οποίοι διαγνώσθηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός την περίοδο Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν την δυνητική επίδραση 44 χρονίων παθήσεων στον κίνδυνο σοβαρής Covid. Ως σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός ορίστηκε η νοσηλεία στο νοσοκομείο με όλες τις εκβάσεις της.

Οι ερευνητές της Mayo Clinic έλαβαν επίσης υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή Covid, όπως:

  • Το φύλο
  • Την ηλικία
  • Το σωματικό βάρος
  • Το κάπνισμα

Τα ευρήματα

Συνολικά, οι 474 από τους ασθενείς (ποσοστό 4,8%) εκδήλωσαν σοβαρή Covid-19. Στις ηλικίες κάτω των 45 ετών ο καρκίνος ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ωστόσο δεν ήταν εξίσου σημαντικός στους ηλικιωμένους.

Η Dr. St. Sauver εξήγησε ότι οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να εκδηλώνουν πιο επιθετικούς καρκίνους. Χρειάζονται επίσης πιο εντατικές θεραπείες οι οποίες ίσως τους καθιστούν πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις, όπως η Covid.

Άλλα υποκείμενα νοσήματα που καθιστούσαν πιο επικίνδυνο τον νέο κορωνοϊό για τους νέους ήταν:

  • Χρόνιες νευρολογικές παθήσεις
  • Αιματολογικές διαταραχές
  • Καρδιοπάθεια
  • Ενδοκρινικά νοσήματα

Τα προαναφερθέντα υποκείμενα νοσήματα τριπλασίαζαν τον κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός στις ηλικίες κάτω των 45 ετών. Η επίδραση των ίδιων νοσημάτων στον κίνδυνο που διέτρεχαν τα άτομα ηλικίας 45 ετών και πάνω, ήταν χαμηλότερη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid διέτρεχαν και τα άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών με αναπτυξιακές διαταραχές.

Και τα νοσήματα ψυχικής υγείας

Ένα άλλο απρόσμενο εύρημα της μελέτης ήταν πως ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid διέτρεχαν και όσοι εθελοντές είχαν:

  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Σχιζοφρένεια
  • Άλλες ψυχώσεις

«Το εύρημα αυτό μας προβλημάτισε», είπε η Dr. St. Sauver. «Είναι λογικό οι ασθενείς αυτοί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκτεθούν στον κορωνοϊό. Ωστόσο τα ψυχικά νοσήματα δεν εξηγούν γιατί οδηγούνται σε πιο σοβαρή Covid. Μία πιθανότητα είναι ότι τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο κάποιες από τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται για το υποκείμενο νόσημά τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μελετηθεί περισσότερο η συγκεκριμένη υποομάδα ασθενών».

Η μελέτη έδειξε συνολικά ότι 36 από τα 44 υποκείμενα νοσήματα που εξετάστηκαν αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι άτρωτοι στον νέο κορωνοϊό. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που διασωληνώνονται. Και υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πεθαίνουν. Αν μάλιστα πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο».

Επομένως, όλοι πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, πρόσθεσε. Με τα εμβόλια, οι πιθανότητες νοσηλείας είναι περίπου 3%. Και οι πιθανότητες σοβαρής επιπλοκής λιγότερες από μία στο εκατομμύριο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

 

Φωτογραφία: iStock