Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλεί το νέο, φθινοπωρινό κύμα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλεί τις τελευταίες εβδομάδες ο κορωνοϊός στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Τα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνονται και στην Ευρώπη οι ειδικοί αναφέρουν πως έχει αρχίσει πλέον το νέο κύμα της πανδημίας. Καθώς, όμως, ο κορωνοϊός εξελίσσει την ικανότητά του να μεταδίδεται και να μολύνει τους ανθρώπους, αλλάζουν και τα συμπτώματα που προκαλεί.

Τώρα, επικρατεί πανευρωπαϊκά η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 που έχει δημιουργήσει ο επικίνδυνος ιός. Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί, βάσει των καθημερινών αναφορών από εκατομμύρια εθελοντές σε μία συνεχιζόμενη μελέτη που ονομάζεται ZOE Health Study.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Ανεβαίνει ξανά η επιδημική καμπύλη – Αύξηση πάνω από 20% στα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα

Κορωνοϊός: 44.775 κρούσματα, 97 θάνατοι, 79 διασωληνωμένοι ασθενείς την περασμένη εβδομάδα

Τα συμπτώματα αυτά κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες και παρουσιάζουν μικρή διαφοροποίηση αναλόγως με το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος εναντίον της COVID ή όχι.

Επειδή, δε, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων είναι πιο έντονη στις μικρές ηλικίες, τα 5 συχνότερα συμπτώματα είναι ηπιότερα απ’ ό,τι με προηγούμενα στελέχη που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Στους εμβολιασμένους

Ο αριθμός των αναφερόμενων συμπτωμάτων τείνει να είναι μικρότερος στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID. Επιπλέον, τα συμπτώματά τους τείνουν να υποχωρούν πιο γρήγορα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν λιγότερο σοβαρά και αναρρώνουν πιο γρήγορα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Βάσει των έως τώρα δεδομένων, τα πέντε συχνότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις των εμβολίων (βασικός εμβολιασμός) είναι κατά σειράν:

  1. Συνάχι
  2. Πονοκέφαλος
  3. Φτάρνισμα
  4. Πονόλαιμος
  5. Επίμονος βήχας

Με τα πρώτα στελέχη που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός, ως κλασικά συμπτώματα εθεωρούντο:

  • Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης)
  • Η δύσπνοια
  • Ο πυρετός

Αυτά τα συμπτώματα βρίσκονται πλέον στην 6η, την 29η και την 8η θέση αντίστοιχα.

Η πρώτη πεντάδα των συμπτωμάτων είναι  παρόμοια σε όσους έχουν κάνει μία δόση από τα εμβόλια. Με τη διαφορά ότι το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος.

Στους ανεμβολίαστους

Όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, έχουν συμπτώματα που μοιάζουν λίγο περισσότερο με τα κλασικά. Αυτά είναι κατά σειράν:

  1. Πονοκέφαλος
  2. Πονόλαιμος
  3. Συνάχι
  4. Πυρετός
  5. Επίμονος βήχας

Η ανοσμία βρίσκεται στην 9η θέση και η δύσπνοια στην 30η. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι τα συμπτώματα αλλάζουν όπως εξελίσσεται ο κορωνοϊός.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι έχει αρχίσει το φθινοπωρινό κύμα της COVID. Όχι μόνο αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά κι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College London και επικεφαλής της μελέτης ZOE. «Ο μεγάλος κίνδυνος, όμως, είναι οι ταυτόχρονες λοιμώξεις με διάφορους ιούς. Με την αύξηση των άλλων εποχιακών ιώσεων και την εποχή της γρίπης προ των πυλών, είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες».

Φωτογραφία: iStock