Κορωνοϊός: 4 στους 10 θανάτους σχετίζονται με αυτό το υποκείμενο νόσημα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Έκκληση των ειδικών να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι πάσχοντες από αυτό το υποκείμενο νόσημα. Διατρέχουν 6 έως 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου, απ' ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε ο νέος κορωνοϊός στη ζωή μας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι πάσχοντες από ορισμένα υποκείμενα νοσήματα διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με ένα συγκεκριμένο νόσημα πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα στην πανδημία.

Το νόσημα αυτό είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες στο Τέξας, οι δύο στους πέντε Αμερικανούς που πέθαναν λόγω της Covid-19 έπασχαν από αυτόν. Η αναλογία αυτή «σοκάρει» και «πρέπει να ωθήσει τα άτομα με αυξημένο σάκχαρο να εμβολιαστούν», τόνισε ο  Dr. Robert Gabbay, επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA).

«Δεν μπορώ να το πω πιο απλά. Αν έχετε διαβήτη, πηγαίνετε να εμβολιασθείτε. Μιλήστε με τον γιατρό σας, λύστε τις απορίες σας, αλλά πηγαίνετε να εμβολιασθείτε. Ο διαβήτης σας θέτει σε 6 έως 12 φορές υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, εάν σας μολύνει ο κορωνοϊός. Είναι η ώρα να εμβολιαστείτε», είπε.

Τα νέα δεδομένα προέρχονται από μελέτη που παρουσιάσθηκε στο πρόσφατο 81o Ετήσιο Συνέδριο της ADA (ADA 2021). Το συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά, στα τέλη Ιουνίου.

Όπως είπαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ελ Πάσο, υπολόγισαν πως έως και το 39,5% των θυμάτων του κορωνοϊού έπασχαν από διαβήτη. «Το ποσοστό αυτό προκαλεί σοκ για έναν ακόμα λόγο», είπαν. «Ο λόγος είναι ότι μόνο το 10% του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη».

Η μελέτη τους έδειξε ακόμα πως ο ένας στους 10 ασθενείς με διαβήτη που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, κατέληξαν μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης

Ο κορωνοϊός φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως απειλητικός για τους αρρύθμιστους διαβητικούς, δηλαδή όσους είχαν τον φτωχότερο γλυκαιμικό έλεγχο. Οι ασθενείς αυτοί διέτρεχαν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου.

Ωστόσο ο φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος συχνά είναι απόρροια των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. Σχεδόν ένας στους πέντε διαβητικούς στις ΗΠΑ είπαν ότι κάποια αναγκάστηκαν να διαλέξουν  ανάμεσα στα φάρμακά τους και στο φαγητό που θα αγόραζαν για την οικογένειά τους.

«Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν λιγότερη πρόσβαση στα φάρμακά τους απ’ ό,τι παλαιότερα», είπε ο Dr. Gabbay. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις είπαν ότι δεν τους είναι εύκολο να διαθέτουν χρήματα για υγιεινά φαγητά.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ο προσεκτικός έλεγχος της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος στους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», κατέληξαν οι ερευνητές.