Κορωνοϊός: 30.000 κρούσματα, 700 νεκροί από 18 προεκλογικές συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Βαρύ το τίμημα των μαζικών συναθροίσεων χωρίς μέτρα προστασίας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Τα μαθήματα από τις ανέμελες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, χωρίς τήρηση των μέτρων προστασίας εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, έχει ολέθριες συνέπειες. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην οποία οι επιστήμονες υπολόγισαν τον αντίκτυπο από 18 προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η έρευνά τους έχει προκαλέσει σάλο στην πατρίδα τους, καθώς ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολέμιος της μάσκας, των αποστάσεων και γενικώς της σοβαρότητας του κορωνοϊού.

Οι εν λόγω προεκλογικές συγκεντρώσεις διεξήχθησαν από τις 2 Ιουνίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Σε μία εποχή, δηλαδή, που οι λοιμωξιολόγοι σε όλο τον κόσμο συνιστούσαν αποφυγή του συγχρωτισμού και συνεχή χρήση μάσκας. Ειδάλλως, προειδοποιούσαν, ο κορωνοϊός θα είχε εκατόμβες θυμάτων.

Δυστυχώς, οι συστάσεις τους δεν εισακούσθηκαν, ιδίως στις ΗΠΑ όπου ο πρόεδρος της χώρας δήλωνε πως οι ειδικοί υπερβάλλουν. Έτσι, πραγματοποιούσε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του χωρίς αποστάσεις ασφαλείας και χωρίς προστατευτικές μάσκες.

Τις δύο πρώτες από τις 18 που συμπεριλήφθησαν στη νέα μελέτη,  τις είχε διοργανώσει σε κλειστούς χώρους. Η μία διεξήχθη στην Τάλσα της Οκλαχόμα και η δεύτερη στο Φοίνιξ. Οι υπόλοιπες διεξήχθησαν σε ανοικτούς χώρους.

Στη μελέτη δεν μετρήθηκαν απ’ ευθείας τα κρούσματα και οι θάνατοι στις εν λόγω προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αντ’ αυτού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να εξετάσουν τα κρούσματα και τα θύματα που είχε ο νέος κορωνοϊός σε κάθε περιοχή πριν και μετά την προεκλογική συγκέντρωση.

Ύστερα, τα συνέκριναν με εκείνα σε 200 άλλες περιοχές, με ανάλογα δημογραφικά χαρακτηριστικά και κρούσματα, στις οποίες δεν έγιναν συγκεντρώσεις.

Τα ευρήματα

Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 18 προεκλογικές συγκεντρώσεις συνοδεύτηκαν από αύξηση των κρουσμάτων κατά περισσότερο από 250 ανά 100.000 κατοίκους.

Επομένως, όλες μαζί «είχαν τουλάχιστον 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης» που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Προκάλεσαν επίσης «700 θανάτους εξαιτίας των επιπλοκών της». Ωστόσο «οι θάνατοι δεν έχουν καταγραφεί υποχρεωτικώς ανάμεσα σε άτομα που συμμετείχαν σε αυτές», διευκρινίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, προφανώς και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ήδη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere την έχει αποκαλέσει «ελαττωματική» και «πολιτικά καθοδηγούμενη».

Ωστόσο γεγονός παραμένει πως ο πρόεδρος Τραμπ από την αρχή της πανδημίας λαμβάνει ελαφρά τη καρδία την απειλή του νέου κορωνοϊού. Γι’ αυτό και συχνά-πυκνά αρνείται να φορέσει μάσκα, ενώ διακηρύσσει πως η κυβέρνησή του τον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Σημειώνεται πως από τις 12 Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν διεξαχθεί δεκάδες ακόμα μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, χωρίς μέτρα εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου με τα περισσότερα κρούσματα και νεκρούς. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, οι ΗΠΑ έχουν:

  • 9,2 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού
  • 230.972 θανάτους εξαιτίας του επικίνδυνου ιού

Η νέα μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε από τους ερευνητές σε ακαδημαϊκές ιστοσελίδες και στο Twitter.