Κονδυλώματα: Τι να προσέξετε για να μην κολλήσετε!

  • Iatropedia
Τα κονδυλώματα μετά την ακμή, τα κονδυλώματα είναι η πιο κοινή δερματολογική πάθηση. Υπολογίζεται ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν κονδυλώματα (μυρμηγκιά vulgaris) κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα Κονδυλώματα μεταδίδονται εύκολα και μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματός όπως είναι και στα γεννετικά όργανα.

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, και όσοι εκτίθενται σε HPV δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξουν κονδυλώματα.

Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν στα έξω γενετικά όργανα αλλά και στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας.

Από την άλλη στους άνδρες είναι περισσότερο ορατά στα προσόντα τους

Συνήθως τα κονδυλώματα δεν δίνουν συμπτώματα στις γυναίκες. Η διάγνωση γίνεται όταν είναι στα έξω γενετικά όργανα με μεγεθυντικό καθρεφτάκι και όταν είναι στον κόλπο με κολποσκόπηση.

Παρόλα αυτά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου η κατάσταση αυτή εμφανίζονταν στις γυναίκες με μικρά ογκίδια που προκαλούσαν φαγούρα και πόνο.

Στους άνδρες τα κονδυλώματα εμφανίζονται με συμπτώματα όπως φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή και με μικρά εξογκώματα.

Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται με την σεξουαλική επαφή και από την μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο ιός έχει την ιδιότητα να παραμένει καλά κρυμμένος και να κάνει την εμφάνιση του όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο.

Για να αποφευχθεί η μετάδοση τους καλό είναι να λαμβάνονται πάντα προφυλάξεις στο σεξ.

Κίνδυνος μετάδοσης από το στοματικό σεξ δεν υφίστανται.

πηγή: http://answers.webmd.com