Κολπίτιδα: Δείτε τι την προκαλεί!

  • Iatropedia
Κολπίτιδα σημαίνει φλεγμονή του κόλπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε μόλυνση από μύκητες και προκαλεί φαγούρα, κάψιμο, και, ενδεχομένως, τον πόνο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολπίτιδας. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

Ατροφική κολπίτιδα (ή γεροντική κολπίτιδα) – το ενδοθήλιο, η επένδυση του κόλπου, γίνεται λεπτότερο, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων κάτμειώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτό καθιστά την ευασθητη περιοχή πιο επιρρεπή σε ερεθισμό και φλεγμονή.

Βακτηριακή κολπίτιδα – που προκαλείται από υπερανάπτυξη των κανονικών βακτηριδίων στον κόλπο. Οι ασθενείς έχουν συνήθως λιγότερα από τα κανονικά κολπική βακτήρια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι.

Τριοχομονάδες

Είναι σεξουαλικό μεταδιδόμενο που μπορεί να μολύνει και άλλα μέρη του ουρογεννητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ουρήθρας καθώς και του κόλπου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;

Τα βασικά συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν:

Ερεθισμός της περιοχής των γεννητικών οργάνων

Κολπικό έκκριμα

Φλεγμονή – ερυθρότητα, οίδημα των μεγάλων χειλέων, των μικρών χειλέων και του περινέου περιοχή

πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση

Δυσπαρευνία – επώδυνη σεξουαλική επαφή

κολπική μυρωδιά

Τι προκαλεί κολπίτιδα

Έλλειψη υγιεινής

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι αλλεργικές σε προφυλακτικά, σπερματοκτόνα, ορισμένα σαπούνια και αρώματα, d τοπικά φάρμακα, λιπαντικά και ακόμη και το σπέρμα. Επίσης ο ερεθισμός από ένα ταμπόν μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα σε ορισμένες γυναίκες.

http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολπίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται!