Κολπική μυκητίαση: Πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται;

  • Iatropedia
κολπική μυκητίαση
Η κολπική μυκητίαση, επίσης γνωστή ως καντιντίαση ή μυκητιασική κολπίτιδα, είναι μια κοινή κολπική λοίμωξη.

Υπολογίζεται ότι 75% των γυναικών θα προσβληθούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από κολπική μυκητίαση, ενώ 40-45% θα έχουν δύο ή περισσότερα επεισόδια. Σε κάποιες περιπτώσεις η λοίμωξη υποτροπιάζει, καθώς έως και το 8% των γυναικών αντιμετωπίζουν 4 ή περισσότερα επεισόδια τον χρόνο.

Όπως και σε κάθε κολπίτιδα, το ζητούμενο για την αποτελεσματική θεραπεία της είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας.

Πώς αναπτύσσεται η κολπική μυκητίαση;

Ένας υγιής κόλπος περιέχει βακτήρια και μερικούς μύκητες. Όταν όμως η ισορροπία του κολπικού μικροβιώματος διαταραχθεί, μπορεί να αναπτυχθούν υπέρμετρα οι μύκητες του κόλπου. Έτσι, αναπτύσσεται η κολπική μυκητίαση. Στο 90% των περιπτώσεων προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans.

Συμπτώματα κολπικής μυκητίασης

Το κατεξοχήν σύμπτωμα που προκαλεί η κολπική μυκητίαση είναι η έντονη φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται επίσης:

  • Παχύρρευστες, λευκές κολπικές εκκρίσεις.
  • Ερυθρότητα στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Αίσθηση καψίματος.
  • Κολπικός πόνος και ερεθισμός.

Είναι η κολπική μυκητίαση σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Η μυκητιασική κολπίτιδα δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, γιατί μπορεί να αναπτυχθεί και χωρίς σεξουαλική επαφή. Εντούτοις, μπορεί να την κολλήσεις από τον σύντροφό σου.

Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή της

  • Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά εκτός από τα επιβλαβή βακτήρια «σκοτώνουν» επίσης και τα καλά βακτήρια. Έτσι, η φυσική ισορροπία του κολπικού μικροβιώματος διαταράσσεται, οδηγώντας σε κολπικές μυκητιάσεις. Να συμβουλεύεσαι επομένως πάντα τον γιατρό σου για την αναγκαιότητα χρήσης τους. Αν ο γιατρός σου κρίνει ότι πρέπει να πάρεις αντιβιοτικό, χρησιμοποίησε ταυτόχρονα και ένα προϊόν που αποκαθιστά φυσικά την κολπική χλωρίδα, όπως το Multi-Gyn FloraPlus.
  • Ορμονικές διαταραχές: Οτιδήποτε διαταράσσει τις ορμόνες σου μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του μύκητα Candida στον κόλπο σου. Αυτό περιλαμβάνει την εγκυμοσύνη, τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και τις φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας (ιδιαίτερα όταν ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους είναι πλημμελής).
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λόγω λοίμωξης από HIV ή χημειοθεραπείας).

Διάγνωση κολπικής μυκητίασης

Αρχικά, ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό σου. Θα ακολουθήσει μια πυελική εξέταση, όπου εξετάζονται τα κολπικά τοιχώματα και ο τράχηλος της μήτρας. Ο γυναικολόγος θα εξετάσει επίσης τη γύρω περιοχή για τυχόν εξωτερικά σημάδια λοίμωξης. Κατά την εξέταση η γυναίκα με μυκητιασική κολπίτιδα παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα στα χείλη του αιδοίου και τον κολπικό βλεννογόνο. Κατόπιν, γίνεται συλλογή υγρού από τον κόλπο, το οποίο εξετάζεται στο εργαστήριο. Με βάση τα αποτελέσματα, χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία.

Αντιμετώπιση κολπικής μυκητίασης

Η κολπική μυκητίαση αντιμετωπίζεται συνήθως με μια τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία. Χορηγείται ως κολπικά δισκία ή κρέμα που εφαρμόζεται ενδοκολπικά ή εξωτερικά του κόλπου. Ωστόσο, το μειονέκτημα αυτής της κατηγορίας φαρμάκων είναι η πιθανότητα επανεμφάνισης της λοίμωξης και οι παρενέργειες.

Εναλλακτικά, δοκίμασε το Multi-Gyn FloraPlus. Βασίζεται σε φυσικά συστατικά και έχει το ιδανικό pH για έναν υγιή κόλπο. Συνδυάζει πρεβιοτικά με το πατενταρισμένο σύμπλοκο 2QR. Το σύμπλοκο 2QR βελτιστοποιεί την κολπική χλωρίδα χωρίς κίνδυνο μικροβιακής αντοχής και επανεμφάνισης της λοίμωξης. Τα πρεβιοτικά υποστηρίζουν τους ευεργετικούς γαλακτοβακίλλους της χλωρίδας.  Το Multi-Gyn FloraPlus αντιμετωπίζει την κολπική μυκητίαση, ανακουφίζοντας άμεσα από τα σχετιζόμενα συμπτώματα. Πρόκειται για μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία χωρίς γνωστές παρενέργειες.

Για βέλτιστα αποτελέσματα πριν και μετά το πέρας της θεραπείας με το Multi-Gyn FloraPlus κάνε κολπικές πλύσεις με το Multi-Gyn Vaginal Douche and Tablets, που ενδείκνυται για τη βέλτιστη υγιεινή του κόλπου σε περίπτωση κνησμού, ερεθισμού ή αίσθησης καύσου. Θα σε βολέψει το εργονομικά σχεδιασμένο πουάρ, που χρησιμοποιείται άνετα από διάφορες θέσεις.

Πώς να αποτρέψω την κολπική μυκητίαση;

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, μπορεί να αποτρέψουν συχνά την κολπική μυκητίαση:

  • Για τον καθημερινό καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής επίλεξε ένα ήπιο προϊόν χωρίς σαπούνι και ερεθιστικές ουσίες.
  • Απόφυγε τη χρήση ισχυρών αντισηπτικών καθώς και αρωματικών προϊόντων στην ευαίσθητη περιοχή, καθώς θα διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου.
  • Άλλαζε το συντομότερο δυνατό το βρεγμένο σου μαγιό.
  • Προτίμησε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα με φαρδιά εφαρμογή.

Να θυμάσαι ότι η κολπική μυκητίαση είναι μια συχνή κολπική λοίμωξη που επηρεάζει πολλές γυναίκες σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Με την κατάλληλη όμως διάγνωση και θεραπεία αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά. Να συμβουλεύεσαι επομένως πάντα τον γιατρό σου για οτιδήποτε σε προβληματίζει.

Φωτογραφία: iStock