Κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι η διαφορά;

  • Iatropedia newsroom
κοιλιοκάκη
Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψουν οριστικά τη γλουτένη.

Αλλά αυτό είναι τόσο εύκολο για άτομα που μπορεί να έχουν μία από τις ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με τη γλουτένη: κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, αναφέρει ο Dr. Sarmed Sami, γαστρεντερολόγος στη Mayo Clinic Healthcare στο Λονδίνο.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση της γλουτένης πυροδοτεί μια αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί κυτταρική βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους, φούσκωμα, αναιμία και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εξήγησε ο Dr. Sami.

«Στη δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει βλάβη στα κύτταρα ή φλεγμονή. Είναι περισσότερο μια ευαισθησία», υποστήριξε ο Dr. Sami. «Αν τρώτε γλουτένη και έχετε μια άμεση αντίδραση, όπως διάρροια, είναι πιο πιθανό να είναι δυσανεξία στη γλουτένη παρά κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια αργή διαδικασία που δεν έχετε την τάση να αισθάνεστε αμέσως».

Ένα σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη ή την κοιλιοκάκη είναι να έχετε ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα ή καούρα που μειώνονται ή εξαφανίζονται εάν αφαιρεθεί η γλουτένη από τη διατροφή.

Αυτά τα συμπτώματα επανέρχονται στη συνέχεια εάν το άτομο αρχίσει να τρώει ξανά γλουτένη.

«Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να περιορίσουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη αντί να πρέπει να τα απορρίψουν εντελώς«, είπε ο Dr. Sami.

«Εξαρτάται από το επίπεδο δυσανεξίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι καλά μειώνοντας στο μισό την πρόσληψη γλουτένης, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν περισσότερο«, υποστήριξε.

«Είναι διαφορετικό από την κοιλιοκάκη, όπου πρέπει να είσαι αυστηρά, εντελώς χωρίς γλουτένη».

Η διάγνωση

Για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, οι γιατροί ξεκινούν με μια εξέταση αίματος για να καθορίσουν εάν το σώμα βλέπει τη γλουτένη ως εισβολέα και αντιδρά δημιουργώντας υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Μετά από μια θετική εξέταση αίματος, μια ενδοσκόπηση μπορεί να λάβει βιοψίες για να ελέγξει για βλάβη στο λεπτό έντερο.

«Συνιστούμε συνήθως στους ανθρώπους να μην ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη εάν υποβάλλονται σε εξετάσεις για κοιλιοκάκη, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στην εξέταση αίματος», είπε ο Dr. Sami.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη από μόνη της είναι πιο υγιεινή», δήλωσε ο Dr. Sami. «Δεν έχει να κάνει με τη γλουτένη. Πάρτε ένα μπισκότο, για παράδειγμα: Είναι περισσότερο για το λίπος και τη ζάχαρη στο μπισκότο, παρά για τη γλουτένη