Κιρσοκήλη. Πότε πραγματικά πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά;

  • Iatropedia
Μια ύπουλη πάθηση η οποία πλήττει τους άνδρες είναι η κιρσοκήλη. Αν και συνήθως δεν δίνει συμπτώματα, η νόσος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητα του ισχυρού φύλου. Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τα συμπτώματα, τις αιτίες αλλά και για το πότε ο ασθενής επιβάλλεται να μπει στο χειρουργείο για να απαλαγεί μια για πάντα από την κιρσοκήλη.

Του Ευάγγελου Γκάνα

χειρουργού ουρολόγου

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ

Πρόκειται για κιρσοειδή διάταση του φλεβικού πλέγματος του σπερματικού τόνου, που αποχετεύει το αίμα από τον όρχη προς τη σπερματική φλέβα. Ανευρίσκεται στο 15-20% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που ανέρχεται στο 35% των ανδρών με υπογονιμότητα.

Διαταραχές στο σπερμοδιάγραμμα αναδεικνύονται στο 50% των ανδρών με κιρσοκήλη. Ο πιο πιθανός μηχανισμόςβλάβης είναι η αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο λόγω της λίμνασης του αίματος. Η διάγνωση τίθεται βασικά με τη φυσική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το έγχρωμο Doppler(υπερηχογράφημα). Η διόρθωση είναι είτε χειρουργική, είτε με εμβολισμό της έσω σπερματικής φλέβας

Η χειρουργική αντιμετώπιση, γίνεται με την κλασσική μέθοδο Palomo, με μία τομή 4-5 εκατοστών, πάνω από το βουβωνικό πόρο, τα τελευταία χρόνια όμως η τάση είναι να πραγματοποιείται η αποκατάσταση της κιρσοκήλης είτε λαπαροσκοπικά, είτε με προσπέλαση υποβουβωνική, και μάλιστα μικροχειρουργικά, με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου, για την αποφυγή τραυματισμού της ορχικής αρτηρίας και των λεμφαγγείων.

Ο εμβολισμός της σπερματικής φλέβας είναι μια ακτινολογική επεμβατική μέθοδος με έγχυση στην έσω σπερματική φλέβα κάποιων σκληρυντικών ουσιών για την απόφραξη αυτής. Κυριότερο μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι το υψηλό ποσοστό υποτροπής της κιρσοκήλης.

Η διόρθωση της κιρσοκήλης όμως θα πρέπει να γίνεται ακολoυθώντας συγκεκριμένες ενδείξεις και όχι σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ δεν περιμένει κανείς μεγάλα οφέλη όταν γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών. Με σωστή επιλογή των ασθενών που θα χειρουργηθούν για κιρσοκήλη, περιμένουμε βελτίωση στο σπέρμα σε ποσοστό περίπου 70%, που θα φανεί 4-6 μήνες μετά από το χειρουργείο.

Οι κύριες ενδείξεις αντιμετώπισης της κιρσοκήλης, όπως προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Ένωση (ΕΑU), είναι συνοπτικά οι εξής:

Σε εφήβους ή νέους άνδρες όταν υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη ή ατροφία του όρχεοςστην ίδια πλευρά με την κιρσοκήλη.

Σε νέους υπογόνιμους άνδρες με παθολογικό σπερμοδιάγραμμα(ολιγοασθενοσπερμία), χωρίς να προκύπτει κάποια άλλη αιτία υπογονιμότητας και αφού ενημερωθούν ότι δεν είναι 100% βέβαιη η βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος και η επακόλουθη εγκυμοσύνη με την διόρθωση της κιρσοκήλης.

Όταν υπάρχει δυσμορφία στο όσχεο λόγω μεγάλου βαθμούκιρσοκήλης, ή όταν αυτή δημιουργεί (σπάνια βέβαια), ενοχλητικά συμπτώματα.

Δεν συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης σε άνδρες με ενδείξεις πρωτοπαθούς ορχικής ανεπάρκειας, σε υποκλινικήκιρσοκήλη και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΑΝΑΣ – ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

http://www.ourologosganas.gr

Κάντε κλικ εδωhttp://www.ourologosganas.gr για περισσότερες πηροφορίες για την κιρσοκήλη

Πως θεραπεύεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Πως η φίμωση εμποδίζει το σεξ και την υγιεινή του πέους

Μπορεί να θεραπευτεί η πρόωρη εκσπερμάτιση στους άνδρες;

Ο καρκίνος στους όρχεις μπορεί να θεραπευτεί μέχρι και 100%