Κινητό τηλέφωνο στην τσέπη: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

  • Iatropedia
Άντρες προσοχή: αν έχετε τη συνήθεια να βάζετε το κινητό σας τηλέφωνο στην τσέπη του παντελονιού σας (ειδικά αν μένει εκεί για πολλή ώρα) τότε διατρέχετε κίνδυνο υπογονιμότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility.

Επίσης, οι άνδρες που χρησιμοποιούν hands-free συσκευές τείνουν να φέρουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην τσέπη του παντελονιού τους ή κραμσμένο στην ζώνη στη μέση. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να εκθέτουν τους όρχεις τους σε επιβλαβή ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 32 αντρών από τους οποίους πήραν δείγμα σπέρματος. Στη συνέχεια τοποθέτησαν το σπέρμα του καθενός σε απόσταση 2,5 εκατοστών από ένα κινητό τηλέφωνο σε κατάσταση ομιλίας για διάρκεια μίας ώρας. Αυτή η πηγή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων είχε συχνότητα 850-900MHz. Επέλεξαν αυτή την απόσταση επειδή είναι ο μέσος όρος που απέχει συνήθως ένα κινητό τηλέφωνο από τον σάκο των όρχεων του άνδρα, όταν το τηλέφωνο είναι στην τσέπη του παντελονιού του.

Διαπιστώθηκε ότι το σπέρμα που εκτέθηκε σε αυτές τις ραδιοσυχνότητες είχε υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών ελευθέρων ριζών, μειωμένη κινητικότητα σπέρματος (η ικανότητα του σπέρματος να κυκλοφορεί και να κολυμπάει) και μειωμένη η βιωσιμότητα σπέρματος (ποσοστό ζωντανών σπερματοζωαρίων), και, ενδεχομένως, μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα είναι να ερευνηθεί η επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και σε μεγαλύτερη απόσταση από τα τυπικά 2,5 εκατοστά.

Και επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα κινητά τηλέφωνα. Υπενθυμίζουν ότι προβλήματα ανικανότητας ή υπογονιμότητας στους άνδρες προκαλούνται και από τα laptop που ακουμπάνε στα πόδια τους, εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας από την μπαταρία και τον εξαερισμό της συσκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί αδυνατίζει το σπέρμα; Όλες οι αιτίες!

Γιατί τα σύγχρονα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν