Κίνδυνοι υγείας αν κάθεστε με βρεγμένο μαγιό μετά την παραλία – Δείτε τι προκαλείται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βρεγμένο μαγιό
Μέρος της... ρουτίνας των καλοκαιρινών διακοπών είναι η ξεγνοιασιά της παραλίας, όπου μετά την βουτιά δροσιάς στην θάλασσα, καθόμαστε με τις ώρες σε καφετέριες και ταβέρνες με τα μαγιό.

Αλλά το να κάθεστε με βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες μπορεί να προκαλέσει κάποια σημαντικά προβλήματα υγείας.

Γιατί να ΜΗΝ μένετε ποτέ με βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες

1. Είναι το τέλειο περιβάλλον για βακτήρια

Το εσωτερικό ενός υγρού μαγιό είναι ζεστό και υγρό, οπότε είναι βασικά εστία αναπαραγωγής βακτηρίων.

Όταν βρίσκεστε στο νερό, το μαγιό τείνει να απορροφά τις διάφορες χημικές ουσίες και τα βακτήρια που υπάρχουν στις πισίνες ή στην θάλασσα. Όταν βγαίνετε από το νερό, αυτές οι ουσίες παραμένουν μέσα από το μαγιό σας. Αυτό μπορεί να χαλάσει την ισορροπία των υγιών βακτηρίων στον κόλπο των γυναικών, ή να εισαγάγει επιβλαβή βακτήρια στην ουρήθρα των ανδρών, οδηγώντας σε μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κολπίτιδας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα: Αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις, όπως δυσάρεστη μυρωδιά ή γκριζωπό χρώμα και κνησμός, πρήξιμο ή πόνος μπορεί να σημαίνει βακτηριακή κολπίτιδα. Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν έντονη και επίμονη επιθυμία ούρησης, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, πυελικό πόνο και θολά ούρα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό: Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για σωστή φαρμακευτική αγωγή. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, ενημερώστε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, πίνετε άφθονα υγρά και πάρτε απλά παυσίπονα για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

2. Μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις ζύμης

Δεδομένου ότι οι ζυμομύκητες ευδοκιμούν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, ένα βρεγμένο μαγιό μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις ζύμης στις γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης.

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε ένα βρεγμένο μαγιό μπορεί να προκαλέσουν υπερανάπτυξη των κυττάρων ζύμης στον κόλπο ή στο αιδοίο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κάψιμο, πόνο και εκκρίσεις.

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα: Τα κύρια σημάδια μιας μόλυνσης από ζύμη περιλαμβάνουν υπερβολική φαγούρα (εξωτερική ή εσωτερική), έκκριση λευκού υγρού με υφή που θυμίζει «τυρί cottage» και συνήθως χωρίς δυσοσμία. Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη ή παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις ζύμης.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό: Φάρμακα και αλοιφές με αντιμυκητιασική δράση, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

3. Μπορεί να προκαλέσει σε κνησμώδες εξάνθημα

Το να κάθεστε για ώρα με βρεγμένο μαγιό μπορεί να προκαλέσει μια λοίμωξη στα γεννητικά σας όργανα.

Εάν φοράτε βρεγμένο μαγιό και έρθετε σε επαφή με έναν τύπο μύκητα τύπου μούχλας γνωστό ως δερματοφύτα, μπορεί να εξαπλωθεί στο δέρμα των γεννητικών οργάνων, των εσωτερικών μηρών και των άκρων σας. Αυτό οδηγεί σε ερυθρότητα και εξανθήματα με φαγούρα, που μπορεί να αναπτυχθούν σε σχήμα δακτυλίου. Είναι πολύ παρόμοιο με μια μόλυνση ζύμης στον κόλπο επειδή και τα δύο προκαλούνται από μύκητα.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει μυκητιασική λοίμωξη, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ενδέχεται να εμφανίσουν ερεθισμό του δέρματος.

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα με φαγούρα γύρω στον άνω μηρό και στις δερματικές ρωγμές της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Επίσης ερυθρότητα με ανυψωμένα και φολιδωτά μπαλώματα που μπορεί μερικές φορές να διαρρέουν υγρό και να προκαλούν φαγούρα.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό: Βάλτε αντιμυκητιασική αλοιφή που παρασκευάζεται ειδικά για την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Για ισχυρότερη φαρμακευτική αγωγή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.huffpost.com