Κάθε 10 μικρογραμμάρια ρύπανσης έχουμε 20% επιπλέον εμφράγματα

  • Iatropedia
Ακούγεται εξωπραγματικό και όμως ισχύει. Για κάθε 10 μικρογραμμάρια ρύπανσης στην ατμόσφαιρα έχουμε μια αύξηση του 20% σε θανάτους από καρδιά. Αυτό διαπίστωσε ομάδα Βρετανών επιστημόνων, η οποία τόνισε ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας με μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία προέρχονται ακόμη και από τα τζάκια, συμβάλλει στην αύξηση των εμφραγμάτων

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα που αφορά τη σχέση ανάμεσα στα αιωρούμενα μικροσωματίδια και την επιβίωση των ασθενών μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμφράγματα του μυοκαρδίου είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρα, όσο περισσότερο ο ασθενής έχει εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα μικροσωματιδίων διαμέτρου κάτω των 2,5 μικρόμετρων (εκατομμυριοστών του μέτρου).

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Πολ Γουίλκινσον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 154.000 ασθενείς με οξύ καρδιακό σύνδρομο την τριετία 2004-2007. Στη συνέχεια, συσχέτισαν την μετέπειτα πορεία της υγείας κάθε ασθενούς με το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την περίοδο 2004 – 2010. Συνολικά, την περίοδο 2007 – 2010 υπήρξαν περίπου 40.000 θάνατοι.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα που αυξάνονταν τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, υπήρχε αύξηση 20% στο ποσοστό θανάτων από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Και φυσικά το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όχι στην επαρχία, αλλά στις μεγαλουπόλεις, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τεράστια. Οι επιστήμονες για παράδειγμα στο Λονδίνο εντόπισαν τα υψηλότερα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων από κάθε άλλη περιοχή της Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τζάκια και …Σαχάρα πνίγουν την Αθήνα! Τι να προσέχουν οι ασθενείς

Η δυστυχία στην Ελλάδα είναι και θέμα ρύπανσης

Μήπως οι μολυσμένες πόλεις μας παχαίνουν;

Τσιγάρο και ρύπανση: φονικός συνδυασμός

Πόσο καταστροφική είναι για τον άνθρωπο η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας;

Τι να κάνετε για να ηρεμήσετε από τον επίμονο βήχα