Καρκίνος του στομάχου: Κίνδυνος από τα φάρμακα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Τι βρήκαν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του στομάχου
Η μακρόχρονη χρήση μιας κατηγορίας φαρμάκων (αναστολέων αντλίας πρωτονίων), που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση και η διάρκεια της θεραπείας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Καρκίνος του στομάχου και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέονται

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γουάι Κέουνγκ Λέουνγκ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut», ανέλυσαν στοιχεία για 3.271 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (proton pump inhibitors-PPI) κατά μέσο όρο επί τρία χρόνια και για άλλους 21.729 που έπαιρναν μια άλλη κατηγορία φαρμάκων για την ίδια πάθηση (τους ανταγωνιστές ισταμίνης (H2 blockers).

Διαπιστώθηκε ότι η λήψη φαρμάκων PPI σχετιζόταν με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, ενώ κάτι παρόμοιο δεν ίσχυε για την άλλη κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές ισταμίνης. Η καθημερινή χρήση, επί χρόνια αύξανε κατά περίπου 4,5 φορές τον κίνδυνο, σε σχέση με την εβδομαδιαία λήψη τους.

Ο κίνδυνος ήταν τουλάχιστον πενταπλάσιος για λήψη των φαρμάκων PPI για πάνω από ένα έτος, εξαπλάσιος για πάνω από δύο έτη και οκταπλάσιος για πάνω από τρία έτη!

Τα φάρμακα PPI γενικά θεωρούνται ασφαλή, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την μακρόχρονη χρήση τους με διάφορα ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως πνευμονία, έμφραγμα, κατάγματα οστών κ.α.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ