Καρκίνος του προστάτη: Οι επιθετικές μορφές σχετίζονται με μεταλλάξεις σε 11 γονίδια

  • Ρούλα Τσουλέα
γονίδια
Τα ευρήματα της μεγαλύτερης γενετικής μελέτης για τη νόσο. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές. 

Οι επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη σχετίζονται με μεταλλάξεις σε ένδεκα γονίδια, ορισμένα από τα οποία δεν ήταν έως τώρα γνωστά, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μεγαλύτερη έως σήμερα γενετική μελέτη για τη νόσο, που συμπεριέλαβε περισσότερους από 17.000 ασθενείς. Η μελέτη εστιάσθηκε στα εξώνια, δηλαδή στα τμήματα του γενετικού κώδικα (DNA) που περιέχουν τις πληροφορίες για τη σύνθεση των πρωτεϊνών.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ογκολόγοι προσαρμίζουν τη φροντίδα ορισμένων ασθενών με καρκίνο του προστάτη, με βάση τα αποτελέσματα των γενετικών τεστ. Τα ευρήματά τους μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε προληπτικό έλεγχο των μελών της οικογένειας του ασθενούς, για να βρεθούν τυχόν άλλα άτομα που κινδυνεύουν.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε μεταλλάξεις σε γονίδια τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στα υπάρχοντα γενετικά τεστ. Έδειξε επίσης πως μερικά άλλα, τα οποία ελέγχονται, δεν σχετίζονται στην πραγματικότητα με τον επιθετικό καρκίνο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 17.546 Ευρωπαίους με καρκίνο του προστάτη. Οι 9.185 εξ αυτών είχαν επιθετική νόσο και οι 8.361 ηπιότερες μορφές. Οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα των μεταλλάξεων μεταξύ των δύο ομάδων.

Μεταξύ των 11 γονιδίων που προέκυψαν ως σχετιζόμενα με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβάνεται το BRCΑ2. Το γονίδιο αυτό είναι ευρέως γνωστό για τη συσχέτισή του με τον καρκίνο του μαστού, αλλά ενοχοποιείται και για τον καρκίνο του προστάτη.

Και σε ασθενείς με μη-επιθετική νόσο

Ο κατάλογος των μεταλλάξεων που ανιχνεύθηκαν, μπορεί να επηρεάσει την εξατομίκευση της θεραπείας για τη νόσο, εκτιμούν οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να αλλάξει τη δομή των υπαρχόντων γενετικών τεστ.

«Τα ευρήματά μας δεν είναι οριστικά. Είναι σαφές, όμως, πως πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες για τα γονίδια στα οποία πρέπει να εστιάζονται τα τεστ», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Christopher A. Haiman, διευθυντής Έρευνας του Καρκίνου και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ορισμένα από τα γονίδια που ανιχνεύθηκαν, εμφανίζονταν και σε μερικούς ασθενείς που δεν είχαν επιθετική νόσο.

Το εύρημα αυτό ίσως υποδηλώνει πως οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνει αργότερα επιθετικός ο καρκίνος τους. Επομένως, τα γονίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου, εκτίμησε.

Φωτογραφία: iStock