Καρκίνος του πνεύμονα: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια;

  • Iatropedia
Περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και συνήθως καπνιστές. Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα ίασης. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα, γιατί οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου είναι καρκινογόνες. Αντίθετα οι μη καπνιστές αντιμετωπίζουν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, αλλά όχι και ανύπαρκτο.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που τακτικά εκτίθενται στον καπνό των άλλων ανθρώπων (παθητικοί καπνιστές) έχουν μια μικρή αύξηση του κινδύνου. Επίσης, οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα ραδιενεργά υλικά, αμίαντο, νικέλιο και χρώμιο είναι δυνατό να επηρεαστούν.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να ποικίλουν . Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να διαγνωστεί, όταν κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος. Ωστόσο, κάποια πρώτα συμπτώματα είναι:

-Επίμονος βήχας.

-Βήχας με αίμα

-Πόνος στο στήθος

– Κόπωση και απώλεια ενέργειας.

– Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.

-Δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμός

– Βραχνή φωνή.

Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται στον πνεύμονα, τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν χειρότερα και μπορεί να περιλαμβάνουν: πνευμονία που δεν βελτιώνεται με αντιβιοτικά, σοβαρή δύσπνοια, οίδημα του προσώπου. Εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις) διάφορα άλλα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν, όπως πόνος στα οστά ή πρήξιμο του λαιμού .

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

 

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή »Λιοντάρι Χωρίς Δόντια»;