Καρκίνος του πνεύμονα: Δείτε πως »χτυπά» μέσα από εικόνες!

  • Iatropedia
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο επιθετικός καρκίνος που μπορεί να χτυπήσει τον άνθρωπο. Μάλιστα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα δεν έχει καλή έκβαση.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες και στις γυναίκες. Η κυριότερη αιτία είναι το κάπνισμα το οποίο προκαλεί 9 στους 10 θανάτους , ενώ η ρύπανση και άλλες χημικές ουσίες παίζουν μικρότερο ρόλο.

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Τα τσιγάρα δεν περιέχουν μόνο καρκινογόνες χημικές ουσίες, αλλά επίσης είναι δυνατό να αποδυναμώσουν το αμυντικό σύστημα των πνευμόνων. Οι πνεύμονες είναι επενδεδυμένοι με μικροσκοπικές τρίχες οι οποίες προστατεύουν τους πνεύμονες από βακτήρια και ιούς.

Τα συμπτώματα

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα ξεκινά αθόρυβα.

 

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια στα αρχικά στάδια. Καθώς η κατάσταση χειροτερεύει, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Βήχας

Πόνος στο στήθος, ειδικά κατά τη διάρκεια βαθιές αναπνοές

Συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή

Βήχας με φλέγματα

Κούραση

 

Προσυμπτωματικό έλεγχος

 

 

 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης συνιστά να γίνεται ετήσιος έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ενήλικες μεταξύ 55 και 80 χρόνων που έχουν ιστορικό καπνίσματος και σήμερα καπνίζουν ή το έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία 15 χρόνια.

 

Διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί δεν υποψιάζονται την πάθηση μέχρι να προκαλέσει συμπτώματα όπως χρόνιο βήχα ή συριγμό.Ο γιατρός σας θα ζητήσει πιθανότατα μια ακτινογραφία θώρακος ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός που είναι πιο επιθετικός και ο μη-μικροκυτταρικός που αναπτύσσεται πιο αργά και είναι πιο κοινός.

Επιβίωση

 

Βάση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου οι πιθανότητες προσκόμικου ζωής κυμαίνεται από 4% έως 54%, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης εξακολουθεί να αυξάνεται με το χρόνο,

 

 

Στοχευμένες Θεραπείες

 

Οι στοχευμένες θεραπείες είναι μια νεότερη μορφή θεραπείας καρκίνου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με χημειοθεραπεία ή όταν οι άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν.

 

πηγή:http://www.webmd.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Επιδημία» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα!