Καρκίνος του πνεύμονα: Αναπτύσσουν εμβόλιο που θα προλαμβάνει το 90% των κρουσμάτων

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με εκείνη που οδήγησε στα εμβόλια αδενοϊού για τον κορωνοϊό.

Το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα που θα προλαμβάνει τη νόσο σε άτομα υψηλού κινδύνου, προσπαθούν να αναπτύξουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Για να το επιτύχουν χρησιμοποιούν τεχνολογία παρόμοια με αυτή με την οποία παρήχθη το εμβόλιο αδενοϊού της AstraZeneca για τον κορωνοϊό. Την σχετική έρευνα διεξάγουν επιστήμονες από:

  • Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  • Το Ίδρυμα Francis Crick
  • Το University College του Λονδίνου (UCL)

Το εμβόλιο LungVax θα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες έλαβαν χορηγία ύψους 1,7 εκατομμυρίων λιρών για να παραγάγουν 3.000 δόσεις του εμβολίου. Όπως εξήγησαν, δρα χρησιμοποιώντας μία έλικα του DNA, η οποία «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα νεοαντιγόνα των καρκινικών κυττάρων.

Τα νεοαντιγόνα είναι πρωτεΐνες που εμφανίζονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, λόγω των μεταλλάξεων στο γενετικό υλικό τους.

Εάν το εμβόλιο μπορέσει να ενεργοποιήσει την ανοσολογική αντίδραση σε πειράματα στο εργαστήριο, θα μπορέσουν να αρχίσουν μελέτες σε ανθρώπους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτό συμπεριλαμβάνονται νυν και πρώην καπνιστές ηλικίας 55-74 ετών.

«Λιγότερο από το 10% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα επιζούν επί 10 ή περισσότερα χρόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η Dr. Mariam Jamal-Hanjani, καθηγήτρια Γονιδιωματικής του Καρκίνου στο UCL. «Η έρευνα για το εμβόλιο LungVax συμπληρώνει τις υπάρχουσες προσπάθειες έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω διαγνωστικών εξετάσεων».

Η Dr. Jamal-Hanjani πρόσθεσε πως οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να καλύψει το σχεδόν 90% των κρουσμάτων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι «θα υποκαταστήσει τη διακοπή του καπνίσματος ως καλύτερου τρόπου προστασίας από τον καρκίνο του πνεύμονα», τόνισε. «Μπορεί όμως να προσφέρει έναν βιώσιμο τρόπο για την πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων κρουσμάτων».

Φωτογραφία: iStock