Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιο είναι το «παράδοξο της παχυσαρκίας»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του παχέος εντέρου
Άλλη μια επιστημονική έρευνα αναδεικνύει το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας», δηλαδή ότι σε αρκετές περιπτώσεις ασθένειας οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά κινδυνεύουν λιγότερο από ό,τι όσοι έχουν κανονικό βάρος.

Εν προκειμένω, ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε υπέρβαρους ασθενείς, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους καρκινοπαθείς με φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Κάντις Κρένκε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», ανέλυσαν στοιχεία για 3.400 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με ορθοκολικό καρκίνο (παχέος εντέρου) διαφόρων σταδίων.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 28 έως 30, δηλαδή στο όριο μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων, είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του εντέρου, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό προς χαμηλό βάρος (με δείκτη 18,5 – 23).

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 18,5 δείχνει άτομο λιποβαρές, 18,5 έως 25 κανονικού βάρους, 25 – 30 υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο. Ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.

>>>Υπολογίστε ΕΔΩ τον δικό σας ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr<<<

Οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με διάφορες μορφές καρκίνου, όμως παραδόξως -μετά τη διάγνωση- η πρόγνωσή τους είναι συχνά καλύτερη σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

«Τα παραπάνω κιλά και η παχυσαρκία έχουν αναγνωρισθεί ως παράγοντες κινδύνου για πολλές παθήσεις, όμως για τους ανθρώπους με ορθοκολικό καρκίνο, το πρόσθετο βάρος μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του θανάτου», δήλωσε η Κρένκε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια εξέταση σώζει ζωές;

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο;

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν